TUBİTAK





TÜBİTAK tarafından desteklenen iki projenin yürütücülüğünü yapmaktayım. Bu projelerden  birincisi 114F473 numaralı proje, Türkiye, TÜBİTAK ve Fransa CNRS ikili işbirliği kapsamında 125.760 TL ile desteklenen “N=Z Egzotik Çekirdek Bölgesindeki 96cd Çekirdeğinin Exogam2 İle Dijital Elektronik Numexo'nin Birlikte Kullanılarak Araştırılması”  başlıklı proje olup proje kapsamında Fransa’nın Caen şehrinde bulunan GANIL, nükleer araştırma merkezinde gama spektrometresi için kullanılan EXOGAM II dedektör kümesi için daha önce TÜBİTAK tarafından desteklenen 210T048 numaralı proje ile geliştirilen dijital elektroniğin karakteristik özellikleri tayin edilecek ve yeni geliştirilen bu dijital elektroniğin EXOGAM2 dedektör sistemiyle birlikte nötron dedeksiyonu için kullanılacak uluslararası destekli NEDA projesindeki nötron dedektör sistemine adaptasyon çalışmaları yürütülmektedir.  TÜBİTAK tarafından desteklenen 115F103 numaralı 1001 kodlu Araştırma projesi ile uluslararası destekli PARIS (Photon Array for Studies with Radioactive Ion and Stable Beams) detektör sistemine NUMEXO2 dijital elektroniğinin daptasyonu için araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütülecektir.




Yürütücüsü bulunduğum “Adıyaman, Malatya Ve Şanlıurfa İlleri Afit (Hemiptera:Aphidoidea) Faunasının Belirlenmesi” başlıklı 115Z325 nolu TUBİTAK projesi 01/10/2015 tarihinde başlamış olup 01/04/2018 tarihinde tamamlanacaktır. Proje kapsamında 1 doktora ve 1 yüksek lisans öğrencisi bursiyer olarak yeralmaktadır. Projenin toplam bütçesi kurum hisseleri dâhil 280.318,00 TL dir.

Projenin temel amacı; ülkemize tür girişlerinin olduğu, asrın projesi olarak adlandırılan GAP projesinin yeraldığı, ülkemizde küresel iklim değişikliği etkilerinin açık bir şekilde görülmeye başlandığı ve tarımsal faaliyetlerin oldukça yüksek olduğu çalışma alanında en önemli tarım zararlılarından biri olan afitlerin(yaprak bitlerinin) belirlenmesi amaçlanmaktadır. Yürütülen proje sonuçları teorik ve uygulama açısından önemli veriler ortaya koyacaktır.





Yürütücülüğünü yaptığı 214Z049 Numaralı  “Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi ile Tayvan'ın Kuzey Bölümü'nde Yaşayan Örümceklerin Ağları Üzerine Nano/Mikro Skalada İleri Yapısal Analizler”  başlıklı Tubitak 1001 araştırma projesi  20/03/2015 tarihinde başlamış olup 01/05/2018 tarihinde bitecektir. Proje bütcesi 423.418 TL dir. Proje  Doğu Karadeniz Bölgesi’nde periyodik olarak yapılacak arazi çalışmaları ile özellikle, Araneidae familyasından; Araneus angulatus (Clerck 1757), Araneus diadematus(Clerck 1757), Araneus quadratus (Clerck 1757), Argiope lobata (Pallas 1772) ve Cyclosa conica (Pallas 1772) türleri ile Tayvan’da yaşayan örümcek türlerinden ise Argiope catenulata, Nephila maculata Caerostris corticosa türlerinin  ağları üzerinedir. Bu türlerden elde edilen ağların yapı analizlerinde, özellikle alanin ve glycin açısından zengin nano içerikler üzerine odaklanılmıştır. Mikron boyutunda incelemelerde, SEM (Scanning Electron Microscopy), nano boyutlu içeriklerin incelenmesinde,  SAXS (Small angle X-ray Scattering) ve DLS (Dynamic Light Scattering), moleküler boyut incelemelerinde ise XRD (X-ray Diffraction) ve FT-IR ( Fourier Transform- Infra Red Spectroscopy) yöntemleri kullanılmaktadır. Sonuç olarak, Doğu Karadeniz Bölgesi’de ve Tayvan’ın kuzey bölgesinde  fiziksel, kimyasal, farmakolojik açıdan incelenecek en değerli ağları ören örümcek türlerinin ipekleri ileri analizlerle daha ayrıntılı ve sistematik biçimde incelenmektedir. Ayrıca ağlardan elde edilen flament yapıların mekanik özellikleri de incelenmektedir.





Proje başlığı: Protein iyon-değişim kromatografisi için kaliksaren-kriyojel esaslı yeni tip monolitik kolonların sentezlenmesi
Proteinlerin ayırma ve saflaştırma işlemlerinin verimliliğini arttırmayı hedefleyen projemizde nihai hedef protein kaynaklı ilaçların üretim maliyetlerinin düşürülebilmesine katkı sağlamaktır. Nitekim günümüzde, bu gruba giren ilaçların üretim maliyetlerinin %50-80’lik bir kısmı doğrudan ayırma ve saflaştırma işlemleriyle ilgilidir.
Kromatografi, bu amaçla kullanılan yöntemlerin başında gelip, metodun verimini belirleyen en önemli parametre hiç kuşkusuz kullanılan sabit fazdır. Bu amaçla kullanılabilecek yeni tip monolitik kolonlar sentezlemek için günümüzün en popüler supramolleküllerinden kaliksarenler üzerinde yoğunlaştık. Farklı tip iyon değiştirici gruplar içeren kaliksarenlerin monolitik destek katısına immobilizasyonu işlemlerinin yer aldığı projemiz, elde edilecek malzemelerin özgünlüğü noktasında bir ilk niteliği taşımaktadır.
Projenin en önemli yönlerinden bir tanesi ise, yürütülecek kromatografik işlemlerde neredeyse hiç organik çözücü kullanılmaması ve işlemlerin tamamen (toksik ve çevreye zararlı olmayan) sulu çözeltiler kullanılarak yürütülüyor olmasıdır.
Mevcut projemizin hem analitik kromatografi hem de yüksek ölçekli kromatografik işlemlerde kullanılabilecek (ve de ticarileştirilebilecek) malzemeler (ör. HPLC sabit fazı, katı-faz ekstraksiyon diskleri, vb.) sunuyor olması önemli bir nokta olarak değerlendirilmektedir. Projenin en önemli getirisi hiç kuşkusuz, orta ve uzun vadede ilaç üretim maliyetlerinin düşürülmesine katkı sunmak olacaktır. Buna ek olarak, piyasada, çok yüksek fiyatlarla satılmakta olan iyon değiştirici kolonların çok daha düşük maliyetlerle ülkemizde üretilmesi de mümkün olabileceği düşünülmektedir.
Sonuç olarak, protein ayırma-saflaştırma işlemlerinin verimliliğini arttırmak sadece işgücü anlamında bir kazanım sunmayacak; aynı zamanda orta ve uzun vadede kullanılan birçok ilacın çok daha ucuza temin edilebilmesine de önemli katkı sağlayacaktır.