“Nevruzun Kültürel Kökenleri” Konulu Konferans Düzenlendi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde ‘Nevruz Bayramı’ dolayısıyla “Nevruzun Kültürel Kökenleri” konulu konferans düzenlendi.

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Üniversitemiz tarafından düzenlenen programa; Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın ardından, İl Kültür Müdürlüğü tarafından hazırlanan sinevizyon gösterisi ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Basri Akdemir yaptı. Nevruzun birçok toplumun geleneksel takviminde yeni yılın başlangıcı olduğunu dile getiren Basri Akdemir, “Nevruz, M.S. II. Yüzyıldan itibaren çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Kendisine ad verilen efsaneler ile birlikte Doğu’nun ve Orta Doğu’nun kültüründe ve şiirinde oldukça fazla yer etmiştir” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından kürsü alan Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar ise bayramların insanlar arasındaki sevgi, saygı ve birlikteliği güçlendirdiğini ifade ederek, “Bayramlar, insanların birbirleriyle olan dargınlıkları unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları ve aynı zamanda bir toplumda millet olma bilincinin şekillendiği, kuvvetlendiği günler olarak karşımıza çıkmaktadır” diye kaydetti.

Nevruz Bayramı’nın atalarımızdan miras kalan önemli bir değer olduğunun altını çizen Prof. Dr. Muhsin Kar, “Bu yeni gün, Ülkemizin her yanında ayrılmanın ve parçalanmanın değil, sarsılmaz bir bütünlüğün; kin, nefret ve düşmanlığın değil, sevgi, saygı, doğruluk ve bağlılığın; çatışmanın değil, huzur ve barışın tomurcuk verdiği bir bayramdır. Nevruz, bin yılı aşkın süredir yurt edindiğimiz bu aziz topraklarda aklımız ve sağduyumuzun bizi birbirimize kenetlediği yeni bir başlangıçtır” şeklinde konuştu.

Nevruz Bayramı’nın güzelliğin, neşenin, ümidin, sevginin, kardeşliğin başlangıcı olduğuna vurgu yapan Rektör Kar sözlerini, “Nevruz Bayramı, Türkiye’nin çevresindeki kan ve gözyaşının dinmesine, birlik ve beraberliğimizin kuvvetlenmesine, dünyaya yeniden nizam veren millet olarak Türk Milleti’nin dirilişine vesile olsun” diye sonlandırdı.

Programda konuşma yapan Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç ise toplumlar ve milletlerin kültürleriyle var olmaya devam ettiklerini belirterek “Türk Milleti 21 Mart ile özdeşleşen Nevruz Bayramı’nı farklı gelenek ve göreneklerle uzun yıllardır kutlamaktadır” ifadesine yer verdi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa Üniversitemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Çolak, konferans konuşmacısı olarak katıldı.

Konuşmasında nevruzun Anadolu ve Türk Dünyasında kullanılan karşılıkları ile nevruz törenleri hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Faruk Çolak “Nevruz, Türk dünyasında, ortak kültürel değer olması yönüyle önemli bir yere sahiptir. Türk Dünyasında ve Anadolu’da ortak inanmalarla, ortak heyecanlarla yüz yıllardır Türk kültürüne özgü özelliklerle kutlanmaktadır” dedi.

Nevruzun mitolojik, dini, ideolojik ve tarihsel kökenlerine değinen Prof. Dr. Çolak “Nevruz, Türk kültüründe, baharı, yaşama sevincini, su ve kutsal arınmayı, yenilenmeyi, uyanan doğa ile birlikte bolluk ve bereket ile üremeyi simgeleyen anlam ve ögelerle yüklüdür” değerlendirmesini yaptı.

Konferansın ardından etkinlik sonunda, Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç tarafından Prof. Dr. Faruk Çolak’a teşekkür belgesi takdimi gerçekleştirildi.

21.03.2018