“Niğde 1. Elma Çalıştayı” Başladı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü ile ALMA-ATA Teknik Tarım öncülüğünde düzenlenen “Niğde 1.Elma Çalıştayı” başladı.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başlayan programa; Niğde İli Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Vekili Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, Ziraat Yüksek Mühendisi Attila Kaplan, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş, Niğde İl Müdürleri, sektör temsilcileri ve bilim adamları ile çok sayıda davetli katıldı.

Niğde Elma Üretiminde Önemli Bir İldir

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu teknoloji ve bilimsel gelişmenin tarım alanında uygulanmaya başlamasıyla birim alandaki üretimin hızla arttığını belirterek “Kentleşmeyle birlikte toplumlardaki kalkınma kavramının önemi artmaktadır. Türkiye’de Niğde ili elma üretiminde en önemli iller arasında yer almakta ve potansiyel olarak gelecek açısından önem arz etmektedir. Bu çalıştayı hazırlamamızın en önemli nedenlerinden birisi bu potansiyeli sağlıklı bir biçimde harekete geçirmektir” dedi.

Sanayi-Üniversite İş Birliği Adına Önemli Bir Çalışma

Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu’ndan sonra konuşma yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Attila Kaplan ise programın sanayi-üniversite iş birliği adına önemli bir çalışma olduğunu ifade ederek “Niğde dikili elma ağacı sayısı bakımından Türkiye’de birinci sırada yer almaktadır. Elma konusunda Niğde merkezli bir cazibe merkezi oluşturmak istiyoruz. Özel sektör olarak üretime katkı sağlayacak her projede üzerimize düşeni yapmaya hazırız” diye konuştu.

Elma Fidanlarının Yenilenmesi Konusunda Çalışmalar Yapılıyor

Niğde’nin elma üretiminin çok eski tarihlere dayandığını vurgulayan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar “Yöreye has misket elması fidanının yaklaşık 80 ile 100 yıllık olduğu bilinmektedir. Bu fidanlardan ürün alınmaya devam edildiği gibi yenilenmesi konusunda çalışmaların yapılması da gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Tarım İnsanlığın En Eski Uğraşı

Tarımın insanlığın en eski ve önemi asla azalmayacak uğraş alanı olduğunu kaydeden Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu “Tarım ülkelerin var olma konusunda önemli bir yere sahiptir. İnsanoğlu dünya üzerinde yaşamaya devam ettiği sürece tarımın hep var olacağı aşikârdır. Tarımda bilgiye ulaşmak, uygulamalı yeniliklere açık olmak, duyduğumuzu değil gördüğümüzü gerçekleştirmek açısından bu tür çalıştaylar büyük önem arz etmektedir. Elmacılıkta klasik uygulamalarla üretim yapmanın devri geçti. Sanayi ve ihracata dayalı üretim yapılması gerekiyor. Oda ve borsa nezdinde elma üreticileri birliğinin kurulması, kümelenmenin oluşması, üretimden ihracata kadar tüm işlemlerin bu birlik tarafından denetlenmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Tarımın Dolu Dolu Yaşandığı Şehir

Niğde’nin tarımın dolu dolu yaşandığı bir şehir olduğunu ifade eden Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş, hasat ve depolama ile pazarlama konularında değerlendirmelerde bulundu.

Niğde Tarih Boyunca Önemli Bir Tarım Kenti Oldu

Programda konuşma yapan Rektör vekili Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan elmanın Anadolu’nun kadim bir bitkisi olduğunu ve bu topraklarda binlerce yıldır yetiştirildiğini belirterek şunları kaydetti:

“Niğde tarih boyunca hep önemli bir tarım kenti olmuştur. Elma da binlerce yıldır bu topraklarda yetişmektedir. Son beş yıl içerisinde elma ağacı sayısı yüzde elli artmıştır. Buna bağlı olarak üretim miktarında da çok ciddi artışlar olmuştur. İlimizde elmanın üretim verileri açısından sevindirici gelişmeler olmaktadır. Uygun bir temayla yapılan bu çalıştay ile elma üretimi ve pazarlaması konusunda yaşanan sıkıntılarında azalacaktır”

Üniversiteler Toplumun ve Geleceğin İnşası İçin Kritik Öneme Sahiptir

Üniversitelerin toplumun ve geleceğin inşası için kritik bir sorumluluğa sahip olduğunu vurgulayan Vali Yardımcısı Cemil Kılınç “Üniversiteler sadece nesillerin yetiştirilip geleceğe hazırlanmasında değil hemen hemen toplumun her alanında, her sektörde rehberlik etmek üzere çok değerli çalışmalar yapmaktadır. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi de bu anlamda çok güzel çalışmalar yapıyor. Bugün burada toplanma vesilemizde bunun apaçık bir örneğidir. Elma konusunda markalaşabilmemiz için ürünün planlanması, arazi seçimi, toprak tahlili, fidan seçimi, zararlılarla mücadele, hasat, pazarlama ve depolamaya kadar titiz ve koordineli bir şekilde planlanması ve uygulanmasında bu çalıştayın önemli faydası olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

Elma yetiştirme teknikleri, hastalık ve zararlıları, hasat ve depolama ile pazarlama gibi konularda oturumların düzenlendiği çalıştayda; “Elma Üretiminde Güncel Yetiştirme Teknikleri”, “Elma Ağaç Mimarisi”, “Elma Islahında Eğilimler”, “Önemli Elma Hastalıkları”, “Elmada Biyolojik Mücadele Uygulamaları”, “Elma Hasadı ve Depolama”, “Elma Yetiştiricilerinin Örgütlenmesi ve Pazarlama”, “Bir Elma Pazarlama Modeli: İtalya Örneği” başlıklı konuşmalar yer aldı.

 

12-13 Ekim tarihlerinde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek olan programın ikinci gününde “Altay Köyü Elma Fidanlığı Ziyareti”, “Ulukışla Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı Ziyareti” ve “Alma-Ata Elma İşletmesinde Elma Hasat Şenliği” etkinlikleri yer alacak.

13.10.2017