Üniversitemizde “8. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi” Düzenlendi

Üniversitemiz Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde,  “Yenilenebilir Enerji Tedarik Zinciri” temasıyla hazırlanan 8. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi düzenlendi.

Kongreye Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, Lojistik Derneği (LODER) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Kongrenin açılış konuşması Üniversitemiz Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Doç. Dr. Arzum Büyükkeklik tarafından yapıldı. Doç. Dr. Arzum Büyükkeklik konuşmasında, “Daha önce farklı şehirlerde gerçekleştirilen Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi’nin 8.’sine Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde ev sahipliği yapmaktan dolayı oldukça mutluyuz. Geçen yıl Uludağ Üniversitesinde gerçekleşen programda, 8.si düzenlenecek olan Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi’nin Niğde’de yapılacağının kesinleşmesinin ardından, Niğde ili ve üniversitemiz özelinde bir tema belirlemek istedik. Lojistik Derneğinden hocalarımız ile yaptığımız fikir alışverişleri sırasında Türkiye’nin ilk yenilenebilir enerji ihtisas organize sanayi bölgelerinden birinin Niğde’de kurulduğunu ve üniversitemizde yenilenebilir enerji alanında güçlü bir altyapı ve insan kaynağı bulunduğunu belirttik. Ülkemiz genelinde de yenilenebilir enerji yatırımlarının artışını dikkate alarak 2019 yılı ana temasını “Yenilebilir Enerji Tedarik Zinciri” olarak belirledik” ifadelerine yer verdi.

Doç. Dr. Arzum Büyükkeklik’ten sonra kürsüye çıkan Lojistik Derneği (LODER) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş açıklamasında, “ 2001 yılında kurulan ve bireysel üye kabul eden bir derneğiz. LODER, yani akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrencilerden oluşan bir dernek. Etkin bir ticaret yapabilmek için etkin lojistik faaliyetleri yapabilmek gereklidir. İhracatı arttırabilmek için lojistik taban oldukça önemli. Bu kongreyi düzenleyen herkese teşekkürlerimi iletiyorum ve başarılı bir kongre olmasını diliyorum” dedi.

Kürsüye çıkan üçüncü isim olan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, 8. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi’nin üniversitemizde yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ettikten sonra “Umuyorum ki uluslararası kongreyi de burada, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde gerçekleştiririz” dedi. Prof. Dr. İlyas Gökhan konuşmasının devamında, güzel bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum diyerek “Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Kazakistan’da Türk Konseyi Türk Üniversiteler Birliği’nin toplantısına katıldı ve bu toplantıda üniversitemiz, Türkiye’den çok az sayıda üniversitenin katılabildiği Türk Konseyi Türk Üniversiteler Birliğine üye olarak seçildi. Bu hem üniversitemiz hem de Niğde adına bir kazançtır” ifadelerini kullandı.

“Bu kongrede çok değerli bilim insanları bize çok önemli veriler sunacaklar” diyen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, kongrenin en önemli özelliğinin sektörün ve akademinin bir araya gelmesi olduğunu sözlerine ekledi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan’ın ardından kürsüye çıkan Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç kongrede yaptığı konuşmada, “Niğde de gezdiğinizde her yerde “Medeniyetlerin Yaşatıldığı Şehir” sloganını görmeniz mümkündür. Bu sadece kuru bir slogan değil içi dolu bir tabirdir. Niğde’nin 10.000 yılı bulan bir yerleşik yaşam tarihi bulunmakta. Bunun içerisinde Hititler, Frigler, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç konuşmasının sonunda, lojistik zinciri ve faaliyetlerinde optimum düzeyde verimi hedeflemek zorunda oldukları ifade ederek rekabetçi ve global bir dünyada yaşıyoruz, dedi. Kongrenin başarıya ulaşacağını düşündüğünü vurgulayan Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından LODER tarafından 8. Düzenlenen Ulusal Lojistik Proje Yarışmasının kurumsal kategoride 2019 yılı birincisi Yıldız Holding’e, ödülünü LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş verdi.

Ödül töreninin ardından program, “Türkiye Lojistik Master Planı ve Niğde Lojistik Durum” konulu panel ile devam etti. Prof. Dr. Mehmet Tanyaş’ın başkanlık ettiği panele, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Demiryolu Düzenleme Genel Müdürü Bilgin Bekem, MCE Bilişim Genel Müdürü Berkant Güzelküçük, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Tuzkaya, Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bülbül, NİĞTAŞ Yurtdışı Satış ve Pazarlama Direktör Yardımcısı Mustafa Oğuzhan Mete, MERTAŞ Mikronize Kalsit Satış ve Pazarlama Müdürü Aydın Erzeren, MİKRON’S Mikronize Genel Müdürü Tayfun Tümer, Aykal Madencilik Fabrika Müdürü Ahmet Dağlıoğlu ve NİDAŞ Madencilikten Bilgehan Okay katıldı.

Panel sonunda Panel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş’a ve panelistlere, Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Haluk Bengü tarafından günün anısına plaket takdim edildi.

Kongrenin ilk gününde ayrıca, Yenilenebilir Enerji Tedarik Zinciri Paneli, Yenilenebilir Enerji Tedarik Zinciri 1, Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistik Bilgi Sistemi, Lojistik Modelleme konulu bilimsel oturumlar gerçekleştirildi. Panellerin ardından, Gümüşler Manastırı ve Andaval Kilisesini de içinde barından, Niğde Şehir Turu gerçekleştirildi.

Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen 8. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi, 2. Gününde gerçekleştirilen, Eğitim Oturumları, Lojistik Eğitim Standartları Paneli, Yenilenebilir Enerji Tedarik Zinciri 2, Taşımacılık Sistemleri, Araç Rotalama, Lojistik Ve Tedarik Zinciri İle İlgili Diğer Konular, Tedarikçi Seçimi, Lojistikte Yenilikçilik ve İşbirliği, Lojistik ve Tedarik Zinciri Sektörel Uygulamaları, Dış Kaynak Kullanımı ve E-Ticaret, Dış Ticaret ve Gümrük, Akıllı Lojistik, Lojistik Sektöründe Performans Yönetimi adlı oturumlar ile devam etti.

Kongre Değerlendirme ve Bölüm Başkanları Toplantısı’nın ardından son bulan kongre programı, 27 Nisan 2019 Cumartesi günü gerçekleştirilen Kapadokya gezisi ile tamamlandı.

27.04.2019