Çalıştay: Vizyon 2021-Ömer Halisdemir Üniversitesi Ar-Ge Stratejisi

Üniversitemizde “Vizyon 2021-Ömer Halisdemir Üniversitesi Ar-Ge Stratejisi” konulu çalıştay gerçekleştirildi.

Araştırma ve Uygulama Merkezleri ile Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla düzenlenen programa; Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Şener ve Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Fakülte Dekanları ve akademik personel ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Adnan Görür “TÜBİTAK’ın ‘1000-Üniversitelerin Araştırma ve Geliştirme Potansiyelinin Artırılmasına Yönelik Destek Programı’ kapsamında ‘Üniversitelerin Ar-Ge Strateji Belgesi Hazırlatılması ve Uygulatılması’ çağrısına üç ana alandan başvuran üniversitemizin her üç proje alanında da başvurusunun desteklenmesine karar verilmiş ve 2016 yılında projelerimiz başlatılmıştır” dedi.

Üniversitelerin akademik düzeyleri ve altyapı olanakları dikkate alınarak, TÜBİTAK tarafından belirlenen alanlarda, Türkiye’de ilk beşe girilebileceği öngörülen alanlar belirlenerek, bu alanlarda yapılacak Ar-Ge faaliyetlerini kapsayacak olan beş yıllık “Ar-Ge Strateji Belgesi” hazırlatılması ve bu belge kapsamında belirtilen çalışmaların uygulamaya geçirilmesini sağlamak olan çağrı sonucu Üniversitemizin üç proje alanında da başvurusunun desteklenmesine karar verilmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Adnan Görür “Üniversitemizin akademik ve laboratuvar altyapı bakımından güçlü olduğu Enerji, Nanoteknoloji ve Tarımsal Biyoteknoloji alanlarında Türkiye’de ilk beşe girilebileceği öngörülerek TÜBİTAK tarafından desteklenen 1000 projesi kapsamında bu alanlarda beş yıllık ‘Ar-Ge Strateji Belgesi’ hazırlanmasına başlanmıştır. Bu bağlamda Enerji, Nanoteknoloji ve Tarımsal Biyoteknoloji alanlarının tanıtımı ve desteklenmesiyle ilgili olarak Vizyon 2021 çalıştayını yapmaktayız” diye konuştu.

Ömer Halisdemir Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezinin, Enerji alanında yürüttükleri Ar-Ge faaliyetleri bakımından ülkemizde ve dünyada önemli bir konuma sahip olduğunu ifade eden Rektör Görür konuşmasını “Bu merkezlerin temel hedefi ülkemizin enerji ihtiyacının yenilenebilir ve temiz kaynaklardan sağlanması, yerli teknolojilerin geliştirilmesi ve sanayiye aktarılarak katma değeri ve ihraç potansiyeli yüksek olan ürünlerin yerli üretiminin gerçekleştirilmesidir. Üniversitemizde güneş enerjisi, hidrojen enerjisi ve termal enerji depolama konularında önemli çalışmalar yapılmaktadır. Üniversitemizin 1000 proje başvurusunun kabul edilmesi, Ar-Ge stratejisinin belirlenmesinde ve sürdürülebilir başarısında büyük önem arz etmektedir” diye sürdürdü.

Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener’in “TTO ve Teknoparkların Ar-Ge Çalışmalarına Katkısı” ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sevgi Çalışkan’ın “Araştırma Merkezleri ve Üniversite-Sanayi İşbirlikleri” konularında konuşma yaptıkları çalıştay, Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1071’de düzenlendi.

Üniversitemiz adına, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener’in yöneticiliğinde, Enerji başlıklı alt projesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Seyhan, Nanoteknoloji başlıklı alt projesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yeliz Konuklu ve Tarımsal Biyoteknoloji başlıklı alt projesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Aksoy’un koordinatörlüklerinde dokuz bölümden öğretim üyelerinin katılımı ile sürdürülen çalışmalar ile artan dünya nüfusu ve değişen iklim koşullarının zorunlu kıldığı yeni teknoloji arayışlarına katkı sağlanması planlanıyor.