Devlet Üniversitelerinde Bir İlk: Üniversitemizde BISTLAB Açıldı

Üniversitemizde, Borsa İstanbul A.Ş. ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçen ve devlet üniversiteleri arasında ilk olarak üniversitemizde faaliyet gösterecek olan “Borsa Uygulama ve Finans Simülasyon Laboratuvarı (BISTLAB)” açılış töreni gerçekleştirildi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yapılan açılış törenine; Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gönen, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. İlyas Gökhan ile Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik, fakülte dekanları, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve davetliler katıldı.

Tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar’ın yaptığı açılış konuşması ile başladı. Konuşmasında ekonominin yapısı ve üretim ilişkilerinin, iş yapma biçimlerini değiştirdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, “Teknolojik gelişmeler bizlere eğitim öğretim metotlarında radikal öneriler sunmaktadır. Yükseköğretim Kurumlarının da hızla değişen ve dönüşen ekonomi ile sektörlere ayak uydurmaları ve hatta değişimin öncüsü olmaları gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Finansal sektörün günümüz ekonomilerinde merkezi sinir sistemi gibi bir işlevi olduğunu ve hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Rektör Kar, “Bilişim devrimi kendisini en çok finansal sektörde hissettirmektedir. Öğrencilerimizin kariyer hayatına hazırlanırken teknolojik gelişmenin nimetlerinden yararlanmaları oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

Yurtdışında finans eğitimindeki gelişmeleri okuma ve izleme fırsatlarının olduğundan bahseden Rektör Kar, bu laboratuvarın kurulmasının ve öğrencilerin simülasyon ortamında borsa işlemlerini takip ederek verileri analiz edebilmesinin hayali olduğunu paylaşarak, katkılarından dolayı Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu’na teşekkürlerini sundu.

Etkinlikte daha sonra Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gönen kürsü aldı. BISTLAB’ın gençlere yönelik bir proje olduğunu aktaran Mehmet Gönen, “Amacımız, gençleri ileri çekerek meraklarını uyandırmak” dedi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde kurulan laboratuvarın üçüncü BISTLAB olduğunu kaydeden Mehmet Gönen, gençlerin sermaye piyasasını öğrenmeleri adına kurulan laboratuvarın önemine değindi.

Programda son olarak Niğde Valisi Yılmaz Şimşek bir konuşma yaptı. Laboratuvarın, Niğde ili, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve gençler için büyük önem taşıdığını belirten Vali Yılmaz Şimşek, laboratuvar açılışında bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

Üniversitelerin, bir şehrin lokomotifi konumunda olduğunu ve şehre yön vererek, şehrin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda çalışmalar yapıp değer ürettiğini kaydeden Vali Yılmaz Şimşek, “Bu çerçevede önemli bir konuma sahip olan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, gerek bölgesel kalkınma ve gerekse akademik açıdan önemli bir görev üstlenmektedir. Zira üniversitemiz son yıllarda bulunduğu konumun hakkını veren, üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getiren, şehirle barışık akademik çalışmalarıyla gençlerimizin ufkunu açan bir üniversite olmuştur. Bizler de hep birlikte, Niğde ilinin gelişmesi ve büyümesinde, gençlerimizin nitelikli birer birey olarak yetişmesinde büyük katkısı olan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin yaptığı çalışmalarda daima destekçisi olacağız” diye konuştu.

Gençlerin nitelikli bireyler olarak topluma kazandırılması, okudukları bölümlerin devamında mesleklerini yapabilmeleri için iyi bir eğitim almalarının önemine dikkat çeken Vali Yılmaz Şimşek, “Teori kadar önemli olan bir hususta Borsa Uygulama ve Finans Simülasyon Laboratuvarı gibi öğrencilerimizin uygulama yapabilecekleri laboratuvarların sayısının artırılması büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Program; Borsa İstanbul A.Ş. teknik ekibi tarafından uygulamanın tanıtımının yapılmasının ardından sona erdi.