Elmada Biyolojik Mücadele Uygulamaları

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırma Uygulamaları ve Araştırma Merkezi ile Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü öncülüğünde “Elma’da Biyolojik Mücadele Uygulamaları” konulu konferans gerçekleştirildi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1299’da düzenlenen programa; Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Üniversitemiz paydaşları, akademik personel ile öğrenciler katıldı.

Program, Üniversitemiz Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırma Uygulamaları ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu’nun açış konuşması ile başladı. Konuşmasında, Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi kurulduktan sonra bölgenin tarımsal sorunlarına yönelik çalışmalara başladığını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, “Fakültemiz, bölgenin tarımsal sorunlarını belirleyip bu sorunlara yönelik çözüm yollarını bütün paydaşlarıyla birlikte çözme yolunda çalışmaktadır” dedi.

Açış konuşmasının ardından kürsü alan Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulubaş Serçe ise tarıma duyulan ihtiyaç ve buna bağlı olarak tarımda biyolojik mücadelenin doğuşu ile ilgili bilgiler aktardı.

Ardından konuşan Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Asım Baş; yerinde üretim, yerinde işleme, yerinde pazarlama konusunun önemine değinerek “Niğde tarımı dolu dolu yaşayan, tarımsal üretimin ciddi anlamda profesyonelce yapıldığı bir ildir. Üniversitemizin bu konudaki akademik bakışına bakanlık olarak ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan ise “Elma Niğde’de tarımsal ve ekonomik açıdan çok önemli bir yere sahiptir. Elma konusunda yapılan çalışmaların, üreticiler ile bu konuda eğitim alan öğrenciler açısından çok yararlı sonuçları olacağını düşünüyorum” diyerek, konferansın hazırlanmasında katkısı olan herkese teşekkür ettiğini belirtti.

Programa, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Özkan konferans konuşmacısı olarak katıldı. Konuşmasında, kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Cem Özkan, biyolojik mücadelenin önemi ve biyolojik mücadelede ortak proje yapılabilecek konular hakkında bilgiler verdi.

Verimliliği artırma konusunda yapılabilecek uygulamalar, elmada akıllı böcek uygulaması, sürdürülebilirlik gibi konularla ilgili fikirlerini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Cem Özkan, konuşmasını videolarla destekleyerek, uygulama alanındaki deneyimlerini de aktardı.

Program, soru cevap kısmının ardından öğretim üyesi Prof. Dr. Çiğdem Ulubaş Serçe’nin Prof. Dr. Cem Özkan’a teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.