“İstiklal Marşı ve Bir Roman” Konferansı

Üniversitemizde, 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü dolayısıyla  “İstiklal Marşı ve Bir Roman” konulu konferans düzenlendi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te düzenlenen ve Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramis Karabulut’un konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Bayrak, fakülte dekanları ve müdürler, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başlayan konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Ramis Karabulut “Akif, edebiyatımızda eseri ve şahsiyetiyle çok yönlü bir kişiliktir. Değerlendirmesi en güç isimlerden biridir. Onun, XX. yüzyılın başlarında memleketin problemleriyle samimiyetle ilgilenmesi, samimi bir Müslüman ve yaşaması örnek bir insan oluşu, İstiklal Marşı’mızı kaleme alması ve Türkçenin imkânlarını zenginleştirmesi önemlidir. Bunların bütünü ve başka yönleri onu değerlendirirken dikkate almamız gereken konulardır” dedi.

Mehmet Akif Ersoy’un, Türk cemiyetinin problemlerini gören ve çözüm önerileri sunan bir idealist olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ramis Karabulut “Milli felaketler karşısında, bu idealizm ile kaleme aldığı, şiiriyetin ve lirizmin doruğuna ulaştığı şiirlerine rastlarız. Nice göklere çıkarılan şair, milli felaketler karşısında tek satır yazmazken O, yazı, şiir ve vaazlarıyla gecesini gündüzüne katar, çalışır. Safahat’ın ‘Asım’ bölümündeki Çanakkale şehitleri için yazdığı bölüm, Bülbül ve İstiklal Marşı bunun en güzel örnekleridir. Bu parçalar Türkçenin zaferleridir. Biz, Mehmet Akif Ersoy’u sosyal görevini yerine getirmek zevkini kendisine ifade tarzı olarak seçmiş bir insan olarak tanımlıyoruz” diye konuştu.

İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marşımız olarak kabul edilişinin 96. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen program, Prof. Dr. Mustafa Bayrak’ın, Yrd. Doç. Dr. Ramis Karabulut’a teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.