Kinoa Bitkisinden Yüksek Verim Alındı

Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Uygulama Arazisinde ekimi yapılan ve süper gıda olarak bilinen kinoadan yüksek verim alındı.

Doğuş Holding ve Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Uygulama Arazisinde ekimi yapılan ve astronotların besini olarak tanınan ‘Kinoa’ bitkisinin 20 farklı çeşidinin bölgeye uyumu denemelerinin sonuçları alındı.

20 farklı çeşitten kurak şartlarda en az sulama ile en yüksek verim alınan ve tuzlu, kireçli ve organik maddece fakir bölge topraklarında çiftçimize alternatif gelir kapısı olabilecek çeşitlerin belirlendiği proje ile ilgili açıklama yapan Ömer Halisdemir Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Kıvılcım Kılınç “2015 ve 2016 yıllarında Niğde’de deneme ekimleri yapılan kinoa çeşitlerinden bölge iklim ve toprak şartlarına uygun, minimum sulama ile en yüksek verim elde edilen kinoa çeşitlerini belirledik. Minimum Sulama ile 450 kg/da verim aldığımız çeşitler var. Kinoa çeşitlerinin farklı sulama oranlarına olan tepkilerini ölçtük. Farklı ekim tarihlerinin hasat ve verime etkisini belirledik. Kinoa çeşitlerinin tohum verimlerinin yanı sıra vejetatif gelişimlerini de belirledik. Silajlık yem bitkisi olarak kullanım potansiyelini araştırmaktayız. Deneme verilerine göre yaş ot verimi en yüksek 4, tohum verimi en yüksek 3 çeşit belirledik. Bu projemizin amacı, su kaynakları yönünden ciddi sorunların yaşandığı İç Anadolu Bölgesi özellikle Niğde İli ve çevresinde,  karasal iklim koşullarında,  kireçli, pH değeri yüksek, tuzluluk sorunu olan, organik maddece fakir bölge toprak yapısında, su tasarrufu yapılarak üretimi yapılabilecek alternatif bir bitki olan Kinoa’nın bölgemizde üretiminin yapılabilirliğini belirlemekti, elde edilen sonuçlara göre Kinoa Niğde ve bölge çiftçisi için kazançlı alternatif bir gelir kapısı olabilir. Doğru çeşit ile üretim yapıldığında çiftçimize kazançlı yeni gelir kapısı açacak alternatif bir ürün olabilir.” dedi.