“Türkiye- Afganistan Dostluk Gecesi”

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, Afganistan’ın “97. Kardeşlik Yıl Dönümü” münasebetiyle “Türkiye– Afganistan Dostluk Gecesi” etkinliği gerçekleştirildi.

Üniversitemiz ve uluslararası öğrencilerimiz tarafından, Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te düzenlenen programa; Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Afganistan Ankara Büyükelçisi Abdul Rahim Sayed Jan, Afganistan Ukrayna ve Moldova Büyükelçisi Sardar Mohammed Rahmanoghli, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Afganistan Hukuki ve Siyasi Araştırmalar Müessesesi Başkanı Masoud Tarshtwal, Afganistan Parwan Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayed Mobin Hashimi, akademik ve idari personel ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşunun ardından iki ülkenin İstikal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Afganistanlı öğrencimiz Bashir Ahmad Haidari yaptı.

Açılış konuşmasının ardından kürsü alarak Türk-Afgan ilişkilerinin tarihi bir derinliği bulunduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar “Türkiye -Afganistan dostluğunun tarihi temelleri çok eski tarihlere kadar dayanmaktadır ve bugün burada yapılacak konuşmalarda iki ülkenin dostluğunun ne kadar özel ve kardeşçe olduğunu göreceksiniz” diye konuştu.

Günümüzde de Türkiye’nin TİKA’nın öncülüğünde Afganistan’a gelişmesi ve kalkınması için büyük destekler verdiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Kar, “Türkiye’nin bu destekleri 2004 yılından bu yana 1000’ni aşkın projeyle 1 milyar dolara ulaşmakta olup bu destek Türkiye’nin dış bir ülkeye yaptığı en büyük yardımdır” şeklinde konuştu.

Sayıları binleri bulan Afgan öğrencilerin Üniversitemizde dahil olmak üzere Yüksek öğretimlerini Ülkemizde yaptığının altını çizen Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar “Üniversitelerin uluslararasılaştığının bir göstergesi de yabancı öğrenci sayısındaki artıştır. Üniversitemizde otuzun üstündeki ülkeden 600'e yakın öğrenci eğitim-öğretim yapmaktadır. Mezun olduklarında hem Ülkemizin kültür elçileri olacaklar hem de kendi toplumlarına hizmet edeceklerdir. Üniversitemizde bugün itibariyle lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde olmak üzere toplam 72 Afgan uyruklu öğrencimiz bulunmaktadır. Ayrıca 10 öğrencimizde çeşitli programlarda eğitimlerini tamamlayarak Üniversitemizden mezun olmuştur” diye kaydetti.

Programda konuşma yapan Afganistan Ankara Büyükelçisi Abdul Rahim Sayed Jan, “Afganistan ile Türkiye ilişkileri 100 yılı aşkın süredir devam etmektedir. Afganistan savaş ve çatışmalardan dolayı Türkiye gibi gelişmişliği yakalayamamıştır. Afganistan geçen 30-40 yılda savaşlarla mücadele etmiş ve gelişebilmek için binlerce şehit vermiştir.” dedi.

Afgan milleti ile Türk milletinin aynı ümmetin çocukları olduğunu dile getirerek konuşmasına başlayan Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, iki milletin sevgi ve kardeşlik ile kenetlenerek hareket ettiğini vurguladı.

Afganistan Ukrayna ve Moldova Büyükelçisi Sardar Mohammed Rahmanoghli ise konuşmasında Afganistan ile Türkiye dostluğunun Osmanlı İmparatorluğu zamanında kurularak günümüze kadar güçlenerek devam ettiğini belirterek “Afganistan’da Türkiye gibi çok uluslu bir yapıya sahiptir ve Afganistan çok uluslu bir ülke olarak kardeşlik içinde yaşamayı Türkiye’den öğrenmiştir. Umuyorum ki ilerleyen zamanlarda Afganistan Türkiye’nin ekonomik ve siyasi güçlenmesini de örnek alarak gerçekleştirecektir” ifadesine yer verdi.

Afganistan’da birçok etnik unsurun bir arada yaşadığının altını çizerek konuşmasına başlayan Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, ulusal veya uluslararası sorunlarımızı çözmek için birlikte ittifaklar yapmak zorunda olduğumuzu ifade etti.

Afganistan Hukuki ve Siyasi Araştırmalar Müessesesi Başkanı Masoud Tarshtwal ise konuşmasında birbirine uzak olan, sınırları olmayan iki ülkenin her zaman bir birine destek olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin Afganistan’a desteğini esirgemediğini ve bunun için minnettar olduklarını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Afganistan’da barışı sağlamak için çok yardımcı olduğunu belirten Afganistan Parwan Üniversitesi öğretim üyesi Sayed Mobin Hashimi ise iki ülkenin iş birliği içindeki iletişimin uzun yıllar önce başladığını ve bunun böyle devam edeceğini dile getirdi.

Programda kürsü alarak Afganistan ile Türkiye’nin ilelebet sürecek kadim bir dostluğu olduğunun altını çizen Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen konuşmasını “Bu dostluk tarihimizde ve medeniyetimizde yeryüzündeki tüm mazlumların, ezilenlerin hamisi olan aziz Milletimizin ve Afganlı mücahitlerin nidalarıyla gelerek Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar Müslümanların gür sesi olacaktır. Türk milleti olarak maddi ve manevi bütün gücümüzle Afgan cihadının yanında olduk ve Sovyetlerin çöküşünde Afganistan işgaline karşı verilen mücadelenin çok önemli olduğunu gördük. Başta TİKA olmak üzere Türkiye, bugün de Afganistan'ın yeniden inşasında da rol oynamaktadır” diye sürdürdü.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ise programda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Afganistan arasındaki yakın ilişkilerin temelinin 1 Mart 1921'de imzalanan ittifak anlaşmasıyla atıldığını söyleyerek şunları kaydetti:

“Afganistan, Türkiye Büyük Millet Meclisini tanıyan ikinci devlet ve Türkiye Büyükelçiliği de Kabil'de açılan ilk diplomatik temsilciliktir. Ancak iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bu tarihten çok daha önce başlamıştır. Özellikle millet olarak çok zor günler yaşadığımız, adeta bir varoluş mücadelesi verdiğimiz ve birkaç tanesi hariç tüm dünyadaki ülkelerin üzerimize geldiği Kurtuluş Savaşı günlerine baktığımızda elleri öpülesi Afgan anneler, değerli eşyalarını bozdurup bize gönderiyor, destek olmaya çabalıyordu. Tüm dünyada eşine, benzerine bir daha rastlanması mümkün olmayan Kurtuluş Savaşı destanımız esnasında cephede savaşan Kara Fatmalar, Nene Hatunlar gibi Afganistan'da da en kıymetli eşyalarını satarak bize destek olmak isteyen isimsiz kadın kahramanlar vardı."

Konuşmaların ardından Afgan geleneksel şarkıları ile Sahne Sanatları Kulübü’nün hazırladığı dans gösterisi ile devam eden program, hediye takdiminin ardından Afganistan’a özgü bir tat olan Afgan pilavı ikramının ardından sona erdi.