Üniversitemiz “TÜBİTAK Proje Yarışması”nda Finalde Yarıştı

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nün hazırladığı proje, “TÜBİTAK Proje Yarışması”nda finalde yarıştı.

TÜBİTAK tarafından desteklenen proje, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü lisans öğrencilerinden Erdem Bilginol ile Şeyma Acar, yine aynı bölümden yüksek lisans öğrencisi Funda Yolcu’nun katkısı ve Üniversitemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur’un akademik danışmanlığında tamamlandı.

 

Projenin süreç kısmını içeren “Geopolimer Yapı Malzemesinde Döküm Kumu Atıkları Kullanılabilirliği: Süreç ve Fiziksel-Mekanik Özellikleri Değerlendirme Çalışması” başlıklı proje ile Erdem Bilginol “TÜBİTAK 2241 Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması” “Süreç Geliştirme” kategorisinde 3. aşamaya geçip finalde yarışmaya hak kazanan 10 projeden biri olarak TÜBİTAK Üniversite Proje Yarışmaları kitabında yer aldı.


Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur “Çevre Mühendisliği Bölümü’nde, 2014 yılından beri farklı kategorilerde ve değişik öğrenci gruplarıyla çalışmalar yaptık. Yaptığımız bu çalışmalar sonucunda gerçekleştirilen projeler ile yılın başında TÜBİTAK 2209/B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı’ndan proje destekleri aldık ve yıl sonunda Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nden tek proje olarak ‘TÜBİTAK 2241 Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması’nda finallere kaldık” dedi.

TÜBİTAK tarafından verilen proje desteğinin ve yarışmaların formatlarının birbirinden farklı olduğunu ve her seferinde yeni hazırlıklar yapılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Sağlamtimur, projelerin hazırlanmasında emeği geçenlere ve destek olanlara da teşekkür etti.

Doç. Dr. Ahmet Bilgil’in laboratuvar-teknik destek verdiği ve ÇİMSA A.Ş. Niğde Fabrikası Müdürü Dr. Adnan Güven’in sanayi ortağı olarak yer aldığı proje ile demir döküm sektöründe belirli bir çevrimden sonra kalıplarda kullanılamaz hale gelen ve “Atık Döküm Kumu (ADK)” olarak adlandırılan endüstriyel katı atık sorununu çözerek, ekosisteme önemli bir girdi sağlanması hedeflenmektedir