Üniversitemizden Niğde'nin Tarihi Mirasının Korunmasına Destek

Niğde Merkez Songur Mahallesinde bulunan Niğde’nin tarihi mirası olan Üniversitemize ait yapılarda restorasyon çalışmaları aralıksız sürüyor.

Niğde Kalesi ve etrafındaki tarihi mirasın korunmasına yönelik olarak gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları kapsamında geçmişte Gazeteciler cemiyeti olarak hizmet vermiş olan ve halen metruk bir durumda olan 24 nolu parseldeki tarihi binanın restorasyon ihalesi gerçekleştirildi. İlgili yapıda restorasyon işlemlerinin de en kısa sürede başlaması bekleniyor.

Niğde merkezde yer alan ve geçmişte Mimarlar Odası olarak hizmet veren 9 nolu parselde yer alan tarihi yapı ile yine geçmişte Eski Halıcılar Birliği olarak hizmet vermiş olan 25 nolu parselde yer alan tarihi yapılarımızda da iç ve dış kısımlardaki restorasyon işlemleri aralıksız devam ediyor.

Bilindiği üzere “Göncü Konağı” adlı tarihi binamızda ve yakın çevresinde yer alan tarihi yapılarımızda ise restorasyon işlemleri daha önceden tamamlanmış ve bu yapılar da hizmete açılmıştı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Üniversitemize ait tarihi yapıları restore ederek tarihi ve kültürel miraslara sahip çıkmanın ve korumanın önemine vurgu yaparak bu tarz yapıların yeniden canlandırılmasının bölge turizmine de olumlu etkileri olacağını ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, geçmişte Gazeteciler Cemiyeti olarak hizmet vermiş olan tarihi yapımızın restorasyon işlemlerinin ardından, Üniversitemiz Niğde Yöresi Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezine tahsis edileceğini belirterek “Restorasyon işlemlerinin ardından tarihi yapımızda hizmetlerini sürdürecek olan Üniversitemiz Niğde Yöresi Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezimizde, Niğde ile ilgili yazılmış kitaplar, Niğde’nin güzelliklerini ve tarihini anlatan fotoğraf ve videolar ile Niğde’ye ait tanıtım materyalleri dijital olarak sergilenecek. Böylece restore edilen tarihi yapılarımız Niğde ilinin hafızasının saklandığı, tarihi ve turistik değerlerinin sergilendiği bir bilgi merkezi haline gelmiş olacak” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamalarının devamında, tarihi mekanların sadece bir yapı olarak değil, toplumsal hafızayı taşıyan değerler olduğunu da aktararak tarihi mekanlarımızın bu yönüyle gelecek nesillere aktarılmasının da önem taşıdığını vurguladı. Rektörümüz ayrıca restorasyon çalışmalarının mali imkânlar dahilinde sürdürüleceğini de sözlerine ekledi.