Öğrencilere doğa fotoğrafçılığı hakkında seminer


Niğde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü öğrencilerine Temel Fotoğrafçılık dersi kapsamında doğa fotoğrafçılığı semineri düzenlendi.

Niğde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Teknik Resim sınıfında gerçekleştirilen ve Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve doğa fotoğrafçısı Prof. Dr. Ahmet Karataş’ın konuşmacı olduğu seminere Radyo ve Televizyon Programcılığı 1. sınıf öğrencileri katıldı.

Seminerde doğa fotoğrafçılığının özelliklede kuş fotoğrafçılığının özveri isteyen zahmetli bir fotoğrafçılık türü olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Karataş, “Bir kuşu herkes çekebilir önemli olan estetik bir kare yakalayabilmek, onu sofrasında ziyaret edebilmek “O özel” kareyi fotoğraflayabilmektir” dedi.

Kuş fotoğrafçılığında çekilmek istenen kuşun türü hakkında bilgiye sahip olmak ve yer tespitinin önemli bir unsur olduğunu ifade eden Karataş, “Yer tespitinden sonra, zamanı planlanmalı, iyi bir şekilde kamufle olabilecek yer ayarlanmalı ve sabırla uygun an beklenmelidir. Bunlardan biri eksik olur ise kuşların doğal hayatına ulaşılamayabilir” diye konuştu.

Teknik olarak da en azından orta seviye bir DSLR makineye ve uzun odak uzaklığına sahip bir objektife ihtiyaç olduğunun altını çizen Karataş, “Makinenin kullanımını, pozlama ve ayarlarını iyi bilmek fotoğrafçıya büyük avantaj sağlar. Çekimler sırasında ek olarak dürbün de kullanılabilir. Doğa fotoğrafçılığı ve yaban hayatı fotoğrafçılığında en büyük unsur “iyi görmek, iyi duymak ve en iyi şekilde refleksleri kullanabilmektir.” diye sözlerini tamamladı.