Tübitak 2250-Lisansüstü Bursları Performans Programı


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Genetik Mühendisliği Programı doktora öğrencisi Hümeyra Yıldız, TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı ile desteklenen “Yabani soya türlerinde sentromerik histon H3 (CENH3) proteinine özel poliklonal antikor geliştirilmesi” adlı projede bursiyer olarak görev almıştır. Proje danışmanlığı ve yürütücülüğü aynı bölümde görevli Doç. Dr. Ahmet Latif TEK tarafından gerçekleştirilmiştir.

 

Hümeyra Yıldız, proje kapsamında, önemli bir protein ve yağ bitkisi olan soya ve yabani soya türlerinde çalışmalarını yürütmüş, kromozom sentromerlerinde önemli işlevi olan CENH3 proteininin immünositogenetik karakterizasyonu için poliklonal antikor geliştirilmesinde, tanımlanması ve gelecekte sentromer ilişkili haploid bitki ıslahı üretiminde önemli olacak öncü sonuçlara ulaşmıştır. Proje kapsamında ulusal ve uluslararası bildiri ve makale çalışmalarıyla 100 tam puan alarak BİDEB 2250-Lisanüstü Bursları Performans Programı kapsamında ödüllendirilmeye layık görülmüştür.

 

Hümeyra Yıldız, gelecekte akademik kariyerini tarımsal genetik mühendisliği alanında bitki genomunun şifrelerini çözecek çalışmalarla sürdürmeyi planlamaktadır.

 

Ayrıntılar için bakınız.

https://www.tubitak.gov.tr/tr/duyuru/bideb-2250-lisansustu-burslari-performans-programi-cagrisi-acildi

https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/3835/2250_programi_cagri_duyurusu.pdf