Mezun Öğrencilerimizin Projesi Uşak Üniversitesi TTO 1. Ar-Ge ve Tasarım Proje Pazarında Birincilik Elde Etti

“Tekstil Endüstrisi Pamuk Atıklarının Komposta Dönüştürülerek Mantar ve Bitki Toprağı Üretiminde Değerlendirilmesi” adlı TÜBİTAK 2209-B projesi, "Uşak Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (UTTO) 1. Ar-Ge ve Tasarım Proje Pazarında" birincilik elde etti.


Mezun Öğrencilerimizin Projesi, Önemli Akademisyenler ve Sanayi Firmalarını Geride Bıraktı

Ön ve nihai olmak üzere 2 aşamalı olarak yapılan değerlendirme sonucunda ön değerlendirmede yeterli olan 48 adet proje, nihai değerlendirme aşamasında yarışmaya hak kazandı. Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü mezun öğrencileri Cemalettin Ünal’ın Proje Yürütücüsü ve Mustafa Kaan Doğan’ın Proje Araştırmacısı olduğu, Prof. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur’un ise Akademik Danışmanlığında hazırlanan TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri destekli “Tekstil Endüstrisi Pamuk Atıklarının Komposta Dönüştürülerek Mantar ve Bitki Toprağı Üretiminde Değerlendirilmesi” başlıklı proje, UTTO 1. Ar-Ge ve Tasarım Proje Pazarı’nda bilim kurulu tarafından ön değerlendirme sonrası etkinlikte yarışmaya uygun bulunan tek Çevre Mühendisliği Bölümü projesi oldu. 

Multidisipliner bir çalışma olan ve Niğde Arifoğlu Tekstil Firmasının sanayi ortağı olduğu bu projede ayrıca, Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Doç. Dr. Gülden Sandal Erzurumlu da projenin bitkisel üretim konusunda akademik ve teknik destekler sunarken, BİRKO A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Çevre Yüksek Mühendisi Gamze Yıldırım da projeye Ar-Ge bağlamında teknik destek verdi. Bunun yanında, Selçuk Üniversitesi Mantarcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nden Dr. Öğretim Üyesi Sinan Alkan, Konya Toprak Su ve Çölleşmeyle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Araştırmacı Osman Mücevher ise projeye akademik katkılar sundu. Üniversitemiz Merkezi Laboratuvar Müdürlüğü bünyesinde yer alan Atık Teknolojileri Laboratuvarı, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Sargem Toprak Analiz Laboratuvarı da projeye laboratuvar imkanı sundu.

UTTO 1. Ar-Ge ve Tasarım Proje Pazarında, ön elemeyi, 1 yurtdışından üniversite (Belçika Antwerp Üniversitesi), Türkiye’nin farklı yerlerinden 20 üniversite (İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi), 3 şirket (Windlar Yazılım Enerji Ltd. Şti, Demircioğlu Alternatif Enerji Sistemleri, Sesli Tekstil) ve 1 girişimci geçti.

21 Üniversitenin, önemli akademisyenler ve sanayi firmalarının da yer aldığı elemelerde önce 12 proje, ardından son 5 proje arasına girerek toplamda 48 proje ile birlikte yarışan “Tekstil Endüstrisi Pamuk Atıklarının Komposta Dönüştürülerek Mantar ve Bitki Toprağı Üretiminde Değerlendirilmesi” adlı TÜBİTAK 2209-B projesi, Türkiye birinciliğine ulaştı.

 

Proje, Tekstil Endüstrisinin Pamuk Atığı Problemine Çözüm Getirdi

Bu projede, %100 pamuk kullanan tekstil fabrikalarındaki fan veya klimaların çektiği tekstil endüstrisi pamuk atığı, hammadde olarak kullanılarak kompost üretilmiş, bu komposttan kültür ve istiridye mantarı üretimi gerçekleştirilmiştir. Projenin devamında, mantar hasadı sonrasında ise bitki toprağı elde edilerek bu bitki toprağında da zambak yetiştirilmiştir. 

Ekonomik değeri olan, katma değer yaratacak, rekabetçi ve inovatif üretimler teşvik edilerek ve farklı ürünler geliştirilerek tekstil endüstrisi pamuk atığı problemini çözen ve atıktan 4 ürün (kompost, mantar, bitki toprağı ve zambak) üretimi fikri ile özgün bu proje, sıfır atık, endüstriyel simbiyoz ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayan, yeniden kullanım ve atık kıymetlendirmesi yapan bir yeşil mühendislik çalışması olarak öne çıkıyor.

Ayrıca proje, literatürde ilk ve tek proje olması ile de dikkatleri çekiyor. 


Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar: “Mezun Öğrencilerimizi Tebrik Ediyor Bundan Sonraki Çalışmalarında Başarılar Diliyorum”

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar ise Ar-Ge alanında yapılan özgün bir proje olan, yürütücülüğü ve araştırmacılığı mezun öğrencilerimiz tarafından yapılan “Tekstil Endüstrisi Pamuk Atıklarının Komposta Dönüştürülerek Mantar ve Bitki Toprağı Üretiminde Değerlendirilmesi” adlı projenin elde ettiği başarının önemli akademisyenlerin ve sanayi firmalarının çalışmalarını geride bırakmış olması yönüyle çok değerli olduğunu ifade ederek projede emeği geçen paydaşlara, akademisyenlerimize ve mezun öğrencilerimize teşekkürlerini iletti ve bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi.

 

19.10.2020