“İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 71. Yılı: Dünya İnsan Hakları Düzenlemeleri” Programı Düzenlendi

Üniversitemizde, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Şahin’in sunumu ile “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 71. Yılı: Dünya İnsan Hakları Düzenlemeleri” adlı konferans gerçekleştirildi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yiğit, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansta açılış konuşmasını Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç yaptı. Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç sözlerinin başında, insan haklarına saygının, bireyde küçük yaşlardan itibaren oluşan karakter ile birlikte başladığını ifade etti.

Toplumların yaşadıkları sosyal problemlerin temelinde insan hakları bilincinin yerleşmemesinin ve bu haklara yapılan ihlallerin olduğundan bahseden Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç sözlerini, “İnsan hakları çok geniş bir kavram. Dünya milletleri, tecrübeleri ile insan haklarının kapsamını ve tanımını oldukça genişletti. Yaşam gibi temel haklardan başlanarak yola çıkılan insan haklarının kapsamına daha sonrasında, sosyal güvenlik hakkı, eğitim hakkı, özellikle Avrupa'da yaşanan işçi olayları ile birlikte grev hakkı da girdi” dedi.

Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç sözlerini, “İnsan haklarına saygı gösteren birey sayesinde daha iyi bir aile modeli daha duyarlı bir toplum bulacağımızı düşünüyorum” diyerek sonlandırdı.

Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Şahin, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin, bir insanın temel hak ve özgürlükleri olarak tanımlanabilecek çok zengin bir kavram olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasını “Bu kavram hem toplumsal hem de uluslararası boyutta incelenmesi gereken bir kavram” diyerek devam ettirdi.

İnsan hakları evrensel beyannamesinin tavsiye niteliğinde kararlar içerdiğinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Şahin, “İlk kez temel hakların evrensel olarak korunması anlayışının yer aldığı, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kararları bağlayıcı değildir ve genel hali ile hukukun genel ilkelerini barındırmaktadır” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Şahin sözlerinin sonunda, dünyanın üzerinde uzlaşmaya varmış olduğu en ortak metinlerden biri olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin, insanların haklarının düzenlenmesinde ve insan hakları ilkelerinin belirlenmesinde öncü bir metin olduğunun da altını çizdi.

Konferansın ardından Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Şahin’e Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.