TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü lisans 4. Sınıf öğrencilerinden Melike Ayşe Karaçaylı’nın proje yürütücülüğünü, bölümümüz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Çiğdem ULUBAŞ SERÇE’ nin ise proje danışmanlığını yaptığı, “Dut (Morus spp) Ağaçlarındaki Viral Etmenlerin Yüksek Kapasiteli Dizileme Yöntemleri ile Araştırılması” başlıklı araştırma projesi TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023-2.Dönem Proje Çağrısı kapsamında desteklenmeye değer görülmüştür.

Dut ağaçlarının (Morus spp) dünyadaki önemli kullanım alanı ipek böceği üretiminde besin olarak kullanılması olup, meyveleri de yaş ve kuru meyve olarak insan beslenmesi ve sağlığında değer taşımaktadır. Dut ağaçları birçok fungal, bakteriyel, virüs ve benzeri etmenlerin neden olduğu hastalıktan etkilenmiştir. Dut bitkilerinde viral simptomlara neden olan etmenlerin tanımlaması çok az araştırılmış ve etiyolojik araştırmalar sınırlı kalmıştır. Son yıllarda yüksek kapasiteli dizileme (YKD) teknolojileri sayesinde bitkilerde pek çok yeni viral etmen tanımlanmıştır.

Bu araştırmada, Niğde ili Bor ilçesinde bulunan asırlık bir dut ağacı ve Niğde ili/çevresinden toplanacak dut örneklerinin Illumina teknolojisi ile RNA dizilemesinin yapılması, elde edilen verilerin biyoinformatik analizleri ile bilinen ve olası yeni viral etmenlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır.