Kısa ders İçerikleri

2.1.1.      I. Yarıyıl

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I: (ATA1015) (AKTS:2)

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihinin İçeriği ve Amacı, Osmanlı Devleti’nin Yapısı ve Çözülme Sebepleri, Devleti Kurtarma ve Reform Çabaları, Osmanlı Devletinde Meşruti Gelişmeler ve Entelektüel Hareketler, 1.Dünya Savaşı’nın Başlaması, 1. Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşı’nın Sonuçları, Mondros Mütarekesi, İşgaller, Osmanlı’dan Toprak İstekleri ve Paris Barış Konferansı, Kongreler Dönemi, Kongreler Dönemi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışı ve Özellikleri, Milli Mücadelede Cepheler, Milli Mücadelede Cepheler.

Kaynak:

-Doğan, Orhan, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Berikan Ofset Matbaa, Ankara, 2016

-Atatürk, M. Kemal (1984). Nutuk, c.1.2.3, Ankara: MEB. Yayınları

-Atatürk ün Söylev ve Demeçleri,(1985) Ankara, TTK

 

TÜRK DİLİ I: (TDL1011) (AKTS:2)

Dil nedir? Kültür ne ifade eder? Dil-Düşünce, Dil-Kültür İlişkisi, Dilin İnsan ve Toplum hayatındaki Yeri ve Önemi, Dillerin Doğuşu, Dil Aileleri, Türk Dilinin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri, Dil Türleri (Konuşma Dili, Yazı Dili, Edebî Dil), Lehçe-Şive-Ağız Terimleri Türkçe’nin Zenginliği, Türkçe’nin Söz Varlığı, Türk Dili’nin Gelişmesi ve Tarihî Dönemleri, Türk Dili’nin Bugünkü Durumu ve Yayılma Alanları, Türkçe’ de Sesler ve Sınıflandırılması Türkçe’nin Ses Bilgisi ile İlgili Kurallar, Türkçe’nin Hece Yapısı, Türkçe’nin Şekil Özellikleri, Türkçe de Kelime Yapımı ve Kelime Türleri, Türkçe de Cümle, Cümlenin Öğeleri ve Çeşitleri, Noktalama İşaretleri, İmlâ Kuralları.

Kaynak:

-Dr. Ali Yakıcı, Mustafa Yücel, Savaş Yelok, Mehmet Doğan, Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri, Yargı Yayınevi, Ankara, 2012.

-Prof. Dr. Mehdi Ergüzel, Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Prof. Dr. Erdoğan Boz, Prof. Dr. Ertuğrul Yaman, Üniversiteler İçin Türk Dili, Savaş Yayınları, Ankara, 2011

-Muharrem Ergin, Üniversiteler İçin Türk Dili, Dergah Yayınları,1988.

-Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, Prof. Dr. Mehmet Akalın, Prof. Dr. Ahmet Ercilasun, Prof. Dr. Hamza Zülfikar, Prof. Dr. İsmail Parlatır, Üniversiteler İçin Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri, Yargı Yayınevi, Ankara 2003

               

 

YABANCI DİL (İNGİLİZCE) I: (YDL1013) (AKTS:2)

Greeting and Introductıon, Classroom Language and Imperatives Used in The Class, Introduction to Sentence Structure, Verb to be (am, is, are), Negative, Positive and (yes/no and or) Guestion Form, Alphabet and Spelling Names Words, Counting Numbers (1-100),Subject Pronoun, Possessive „s, Countries and Nationalities, Asking and Answering Questions About Oneself, Plural Forms of Nouns, Countable and Uncountable Nouns There is, There are, How many, How much, Possessive Adjectives, Object Pronouns, Possessive Pronouns, Telling the Time, Simple Present Tense, Negative, Positive and (Yes/No and -wh)Question Forms.

Kaynak:

-Maistre le Simon; Lewis Carina (2002): Language to Go Elementary, Publisher: Pearson Education Limited

 

TEMEL BİLGİSAYAR: (ENF1021) (AKTS:3)

Windows İşletim Sistemi, Masaüstü Ortamını Kullanma, Pencere Elemanları, Klasör ve Dosyalarla İlgili Seçme, Oluşturma, Taşıma vb. İşlemler, Word Hakkında Genel Bilgiler, Word Ekran Elemanları, Word ile Metin Seçme, Taşıma, Kopyalama İşlemleri, Word ile Çeşitli İşlemler, Excel Hakkında Genel Bilgiler, Hücre, Satır Sütun Üzerinde Seçme, Taşıma, Kopyalama vb. Hücreleri Biçimlendirme, Excel de Hesap Yapma, Microsoft Powerpoint Hakkında Genel Bilgiler, Powerpoint Sunum, Veri tabanı İşlemleri, Resimler ve Çizim Araç Çubuğu ile Çalışmak, Photoshop, Ms Outlook Hakkında Genel Bilgiler, Internet Explorer Hakkında Genel Bilgiler, Web Tasarım, Bilişim Teknolojisi.

Kaynak:

-Bilgisayar I, Editör: Prof. Dr. Bilal GÜNEŞ, EDM Özel Eğitim Hizmetleri Yayıncılık ve Danışmanlık, ANKARA

-O. Gürkan, 2004, Hayat Yayıncılık, İletişim ve Eğitim Hizmetleri, İstanbul.

-Bilgisayar ve İnternet Kullanımı Laboratuvar Uygulamaları, Hasan Çebi BAL, Murathan Yayınevi.

-Unix/ Linux Ders Notları

-Uygulama Yazılımları Ders Notları

-İşletim Sistemi Yazılımları Ders Notları

 

ANATOMİ: (FTP1001) (AKTS: 4)

Anatomiye Giriş, Terminoloji, Eksen-Düzlem Bilgisi, Hareket Sistemi, Üst Ekstremite Kemik ve Eklemleri, Hareket Sistemi, Alt Ekstremite Kemik ve Eklemleri, Hareket Sistemi, Skeleton Axiale  Eklemleri, Baş ve Gövde Kasları, Hareket Sistemi, Alt ve Üst Ekstremite Kasları, Solunum Sistemi Anatomisi, Sindirim Sistemi Anatomisi,  Uro-Genital Sistem Anatomisi, Kalp ve Dolaşım Sistemi Anatomisi, Merkezi Sinir Sistemi Anatomisi, Periferik Sinir Sistemi Anatomisi , Otonom Sinir Sistemi Anatomisi, Duyu Organları Anatomisi.

Kaynak:

-Cumhur, M. (2001) Temel Anatomi, METU PRESS Ankara

-Ozan, H. (2004) Anatomi, Ankara NOBEL

-Yıldırım, M. (2012) Resimli İnsan Anatomisi, Nobel Tıp Kitabevleri

-Netter, FH. (2008) Atlas of Human Anatomy Çeviri Editörü: Prof. Dr.

 

FİZYOLOJİ: (FTP1003) (AKTS:4)

Fizyolojik Prensipler ve Hücre Fizyolojisi, Dokular, Düz Kas ve İskelet Kası İşlevleri Mekanizması, Asit – Baz Dengesi, Sıvı Elektrolit Dengesi, Kan Fizyolojisi, Kalp ve Dolaşım Sistemi Fizyolojisi, Solunum Sistemi Fizyolojisi, Sindirim Sistemi Fizyolojisi, Üriner Sistem Fizyolojisi, Endokrin Sistem Fizyolojisi, Merkezi Sinir Sistemi İşlevleri, Periferik Sinir Sistemi İşlevleri, Duyu Sistemi İşlevleri.

Kaynak:

-Yüksekokullar için Fizyoloji. Ed.Prof.Dr. Berrak Ç.Yeğen. Yüce Yayım, 2014

-Hemşirelik ve Sağlık MYO için Fizyoloji,Ed: Doç.Dr. Hatice Sütçü Çiçek, Doç.Dr.Ayla Yava, Nobel Akademik Yayıncılık

 

TIBBİ TERMİNOLOJİ: (FTP1005) (AKTS:3)

Dolaşım Sistemi, Solunum Sistemi, Merkezi Sinir Sistemi, Gastrointestinal Sistem, Hareket Sistemi, Ürogenital Sistem ve diğer organlarla ilgili Tıbbi Terimlerin ayırt edilmesi ve kullanabilmesini içerir.

Kaynak:

-Tıbbi Terminoloji Çağatay Üstün 1999 İzmir

-S.Ekinci,G.H.Hatipoğlu,Yüksekokullar Tıbbi Terminoloji Ders Kitabı,8.bs. 2018

-Anatomi Terimleri K.Arıncı, A. Elhan 1983 Ankara

-Hekimlik Terimleri Kılavuzu TDK 1980 Ankara

 

ELEKTROTERAPİ I: (FTP1007) (AKTS:6)

Eletroterapinin Tarihçesi, Elektrofizyolojik Temel Bilgiler, Düz Akımın Elde Edilişi, Fonoforezis, İyontoforozis, Düz Akımın Modifiye Şekilleri(faradik-sinüzoidal), Galvano-faradik Akımlar (diadinamik akımlar), Elektrodiagnoz, Orta Frekanslı Aakımlar, Rus akımları, Alçak Frekanslı Akımlar, Biofeedback.

 

Kaynak:

-Bélanger A.Y., Kanıta Dayalı Elektroterapi, Lippincott Williams & Wilkins, 2008

-Şimşek N., Kırdı N. ve ark., Elektroterapide Temel Prensipler ve Uygulamalar, Pelikan Yayıncılık, 2015

 

FİZYOTERAPİ TEKNİKERLERİ İÇİN FİZYOTERAPİYE GİRİŞ: (FTP1009) (AKTS:3)

Sağlık Ekibinin Bir Üyesi Olarak Fizyoterapi Teknikerliği, Fizik Tedavide Klinik Uygulamalar, Fizik Tedavi  İş Alanı, Fizyoterapi’ de Başlıca Uygulama Alanları, Etik ve Profesyonellik, Kanunlar ve Düzenlemeler, İletişim Becerileri, Dokümantasyon ve Medikal Kayıt, Eğitim, Öğretim ve Medikal Terminoloji, Enfeksiyon  Kontrolü, Hastanın Hazırlanması, Vital bulgular ve Klinik Ortamda Hasta Güvenliği, Hasta Pozisyonlanması, Vücut Mekanikleri ve Transfer Yöntemleri, Tekerlekli Sandalyeler, Yardımcı Cihazlar ve Yürüme Eğitimi.

Kaynak:

-Kayıhan H., Fizyoterapist olmanın sorumlulukları. In. Yakut E., Kayıhan H., Tidy's Fizyoterapi, 13th ed., Butterworth-Heinemann, 2003.

-Pagliarulo MA. Introduction to Physical Therapy. 4th ed. St Louis: Elsevier Mosby, 2012.

Son Güncelleme Tarihi:20.08.2020