TARIM BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ FAKÜLTESİ / BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ / TBT4067 - AGRICULTURAL BUSINESS MANAGEMENT

DERSİN HAFTALIK İÇERİĞİ

Hafta 
Konular 
Öğrenme Kaynakları 
1Çiftlik nedir? çiftlik yönetimi, yönetim kavramı. Yönetim aşamaları ve bu aşamaların her noktasında piyasa ile ilişkiler[1] (s19-32)
2Çiftlik planlaması, önemi ve gereği, planlamanın yararları, tarım işletmelerinin sınıflandırılması.[1] (35-59)
3Bitki üreten asıl çiftçilik bölümü, Ürünleri değerlendirme çiftçilik sanatları bölümü, Hayvan üreten çiftlik (Zootekni). Organik çiftlik yönetimi[2] (s58-83)
4Çiftçilik, bitkisel üretim, hayvansal üretim, pazarlama bitki koruma, toprağın sulama, bakımı ve gübrelenmesi, tarım alet ve makineleri.[2] (s85-112)
5Tarımsal üretimin özellikleri ve bu özelliklerin yansımaları hakkında güncel bilgi[3] (s158-187)
6İşletme büyüklüğüne göre tarım işletmelerinin sınıflandırılması.[3] (s189-212)
7Ara Sınav 
8Hukuki yapıya (üretim araçlarının mülkiyet durumuna) göre tarım işletmelerinin sınıflandırılması[4] (s124-149)
9İşletmede hakim olan üretim koluna göre tarım işletmelerinin sınıflandırılması.[4] (s151-176)
10Tarım işletmelerinin büyüklüğünü ve üretim yönünü etkileyen faktörler (dış faktörler, iç faktörler). Tarım işletmelerinin çalışmalarını etkileyen faktörler[5] (s213-241)
11Türkiye’de tarım işletmelerinin yapısı[5] (s242-273)
12Tarım işletmelerinin önemli derecede parçalanmasına neden olan etkenler.[6] (s327-345)
13Tarımsal pazarlama, tarımsal pazarlamanın ana hizmetleri, tarımsal pazarlamanın yardımcı hizmetleri.[6] (s348-369)
14Tarımsal pazarlama kanalları ve organları[3] (s289-312)