BOR SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BESLENME VE DİYETETİK / USD3077 - DİYETETİK

DERS HAKKINDA GENEL BİLGİLER

  
Dersin Kodu Dersin Yarıyılı/Yılı   Dersin Türü   Dersin Seviyesi   Dersin Öğretim Dili
     
  
Dersin Adı Teori Uygulama AKTS
Dersin İngilizce Adı
Dersin Öğretim Elemanı E Mail
Dersin Yardımcı Öğretim Elemanı E Mail
Dersin Amacı
Dersin Kısa İçeriği
Önkoşullar

DERSİN HEDEFLERİ
 
DERSİN HEDEFLERİ 
1Makro besin öğeleri olan karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerin metabolizma içindeki rollerini öğretmek ve diyet planlamada doğru kullanımlarını sağlamak
2Mikro besin öğeleri olan vitamin ve minerallerin sağlık üzerindeki etkilerini derinlemesine kavrayarak, eksiklik ve fazlalık durumlarını yorumlamalarını sağlamak
3Diyet planlamasında makro ve mikro besin öğelerinin besin bileşimlerini analiz ederek bilimsel temelli değerlendirmeler yapmalarını sağlamak
4Sağlıklı yemekler için uygun pişirme, hazırlama ve saklama teknikleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak
5Besin öğelerinin pişirme ve saklama süreçlerindeki değişimlerini analiz ederek, besin değerinin korunması için stratejiler geliştirmelerini sağlamak
6Bireysel beslenme planı oluştururken yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyi ve beslenme durumu gibi faktörleri dikkate alarak öneriler geliştirmelerini sağlamak
7Sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplumsal düzeyde etkili beslenme stratejileri oluşturmalarını desteklemek
8Diyetetik biliminin tanımını, tarihçesini ve önemini kavrayarak bilimsel bir bakış açısı geliştirmelerini sağlamak
9Beslenme durumunun değerlendirilmesi yöntemlerini öğretmek ve bireylerin beslenme durumlarını yorumlayabilme becerisi kazandırmak
10Enerji dengesi ve beden ağırlığı yönetimi konularında bilgi sahibi olmalarını ve günlük enerji gereksinimlerini tahmin etmelerini sağlamak
 
DERSİN KATEGORİSİ
DERSİN KATEGORİSİ DERSİN YÜZDESİ
Uzmanlık/Alan Bilgisi Dersi