Sıfır Atık Sistemi Kurulum ve Uygulama Eğitimi

Etkinlik Ayrıntıları


  • Etkinlik Adı: Sıfır Atık Sistemi Kurulum ve Uygulama Eğitimi

  • Etkinlik Tarihi: 01.12.2020 - 16.12.2020

  • Etkinlik Türü: Seminer


Sayın Emine ERDOĞAN hanımefendinin liderliğinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürütücülüğünde devam eden Sıfır Atık Projesini üniversitemizde hayata geçirmek için 2018 yılında Atık Yönetimi Koordinatörlüğü oluşturulmuş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının önerdiği yol haritası ve sürdürülebilir kampüs vizyonu ile hareket eden Üniversitemizde işleyen bir Sıfır Atık Yönetim Sistemi (6 yerleşke, 32 bina, 25 bin öğrenci, 1500 akademik, idari ve yardımcı hizmet personeli) 6 (altı) aylık bir çalışma sonunda kurulmuş ve başarılı bir şekilde devam etmektedir.

Bu kapsamda Rektörlüğe bağlı Atık Yönetimi Koordinatörlüğü öncülüğünde tüm akademik birimlerde üçlü komisyonlar oluşturulmuş, mevcut durum analizi yapılarak atık türleri belirlenmiş, 6’lı ayrıştırma yöntemi benimsenmiş, hizmetli, idari ve akademik personel eğitimleri gerçekleştirilmiş, Sıfır Atık Öğrenci Kulübü kurulmuş ve tüm sınıflarda kulüp üyeleri tarafından akran eğitimi yapılmış, farkındalık eğitimleri gerçekleştirilmiş, dış mekanlar için plastikler için Atık Potası ve kartonlar için konteynırlar yaptırılmış, dış mekan kutu tasarımı yarışması yapılmış, pilot uygulamalar yapılmış, anketler yapılmış, SMS ve eposta ile bilgilendirme ve farkındalık mesajları paylaşılmış, 500 metre kare büyüklüğünde Geçici Atık Getirme Deposu inşaatı tamamlanmış, atıl durumda olan kamyonun kasası atıkları toplamaya uygun şekilde yaptırılmış, binalardan belirli bir plan dahilinde toplanan ayrıştırılmış atıkların preslenmesi ve istiflenmesi için makine teçhizat temin edilmiş ve yemekhane ile tarımsal uygulama alanlarından çıkan organik atıklar Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın hibesi ile alınan Kompost Makinasında gübreye dönüştürülmüş ve üretilen gübreler park bahçe birimi tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Üniversitemizin kurmuş olduğu sistem 3. Sınıf Atık Getirme Merkezi Belgesi ile taçlandırılmıştır.

Atık Yönetimi Koordinatörlüğü altında biri Çevre Mühendisi ve ikisi işçi olmak üzere 3 kişilik daimi personel tahsis edilmiştir. Öğrenci Kulübümüz Gençlik ve Spor Bakanlığından Çevre Bilinci ve Sıfır Atık konusunda Gençlik Projesi almış ve diğer üniversitelerden çevre /sıfır atık kulüplerinin katılımıyla tecrübe paylaşımı yapmayı hedeflemişlerdir.

Üniversitemiz Atık Yönetimi Koordinatörlüğü, atık yönetim sisteminin kurulumuna ilişkin tecrübesini ve bilgi birikimini 2 (iki) günlük uzaktan eğitim ile sıfır atık projesini uygulayacak üniversitelerin ilgili personelleriyle paylaşmayı planlamaktadır. 8-9 Aralık 2020 tarihinde yapılacak olan uzaktan eğitim programı hakkında resmi yazı üniversitelere gönderilecektir.