"Doğu Türkistan'ın Güncel Meseleleri" Başlıklı Konferans


Türk Dünyası Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanlığı tarafından “Doğu Türkistan’ın Güncel Meseleleri” başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, TUDAM Müdürü Prof. Dr. Hikmet Koraş, akademik personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Adem Öger konuşmasına, Doğu Türkistan’ın güncel sorunlarını, “Ana Dilde Eğitim, Din ve İnanç Özgürlüğü, Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma” olmak üzere üç ana başlık altında ele alarak başladı.

Doğu Türkistan coğrafyasındaki Uygur, Kazak ve Kırgız Türklerinin ana dillerinde eğitim almalarının yasaklandığını, bunun daha ötesine geçilerek 2016 yılından bu yana Uygur Türkçesi ve diğer lehçeler ile ilgili mevcut eserlerin ortadan kaldırılmaya başlandığını belirten Doç. Dr. Öger, din ve inanç özgürlüğünün kısıtlandığını, özellikle Müslüman Uygurların takibe alınarak evlerinde dahi ibadet etmelerinin engellendiğini, son yıllarda camilerin yıkıldığını, İslam inancına dair sembollerin ve ritüellerin ortadan tamamen kaldırmanın amaçlandığını vurguladı.

Doç. Dr. Adem Öger, ilk adım olarak kültürel öğelerin kısıtlandığını, daha sonra ise tamamen yok edilme çalışmalarının yürütüldüğünü, insanların selamlaşma biçiminden düğünlerindeki uygulamalara kadar müdahalede bulunulduğunu vurguladı.

Doğu Türkistan’ın, Çin Halk Cumhuriyeti’nin bir özerk bölgesi olmasına rağmen, Çin’in anayasasında yer alan özerk bölgelerle ilgili haklarının verilmediğine, özellikle Uygur Türklerinin potansiyel suçlu olarak nitelendirilip sözde ıslah kamplarına alınarak zulümlere maruz kaldıklarına dikkat çekti.

Doğu Türkistan’daki bu çok yönlü asimilasyon çalışmalarına dikkat çekmek ve engel olabilmek için kamuoyu oluşturulmasının ve lobicilik faaliyetlerinin önemli olduğunu dile getirdi.

Konferansın sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan ve TUDAM Müdürü Prof. Dr. Hikmet Koraş tarafından konuşmacı Doç. Dr. Adem Öger’e teşekkür belgesi, plaket ve hediyeleri takdim edildi.