Genel Bilgi

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 14.11.2011 tarih ve 48280 sayılı yazısı ile üniversitemiz Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu bünyesinde Sosyal Hizmet Bölümü açılmıştır. 03/03/2022 tarihli ve 5252 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu kapatılarak yerine Zübeyde Hanım Sağlık Bilimleri Fakültesi kurulmuştur.  Bu tarihten itibaren ilgili fakülte bünyesine aktarılan Sosyal Hizmet Bölümü 2023-2024 eğitim öğretim yılında ilk kez öğrenci alımı yaparak eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bölümün akademik kadrosunda 4 adet Dr. Öğretim Üyesi ve 2547 s.k.'nun 35. maddesi uyarınca lisansüstü öğrenimlerini tamamlamaları için başka üniversitelerde görevlendirilen 3 adet araştırma görevlisi bulunmaktadır.

Amaç:

Sosyal Hizmet Programı, İnsan davranışına ve sosyal sistemlere ilişkin kuramlardan da yararlanarak insanların çevreleri ile etkileşim noktalarına sosyal hizmetin bilimsel ve mesleki temelleri ışığında etkili müdahalelerde bulunabilen, Sosyal hizmet akademik ve mesleki gelişimi için hızla değişen ülke ve dünya koşullarına uygun sosyal hizmet bilimsel araştırma yöntem bilgi ve becerisini alan uygulamasına aktarabilen, Müracaatçı sistemlerinin gereksinimlerini tespit edebilen, sosyal hizmet etik ilke ve standartları göz önünde bulundurarak bu gereksinimleri genelci yaklaşım ile planlayabilen, uygulayabilen ve değerlendirebilen ve ayrıca sosyal sorunlara etkili çözümler üretebilen, Sürekli iyileştirme yaklaşımı ile yaşam boyu öğrenmeyi benimseyen ulusal ve uluslararası yeterlikte profesyonel sosyal hizmet uzmanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.


Düzey-Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ve Verilen Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Sosyal Hizmet lisans diploması verilmektedir. Sosyal Hizmet lisans programı 240 AKTS kredisinden oluşan 4 yıllık bir programdır. Program, Bologna Süreci’nin “Yükseköğretimde Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi (QF-EHEA)”'nde tanımlanan “Birinci Düzey (First Cycle)” ile “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)” 'nde tanımlanan "6. Düzey" yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini; aynı zamanda, “Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL)” nde tanımlanan "6. Düzey" yeterliliklerini sağlamaktadır.

Kabul Koşulları

Öğrenciler Sosyal Hizmet bölümüne Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucuna göre EA puan türünden kabul edilirler.

Program Profili

Sosyal Hizmet lisans programı, mezunlarına ileri düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik gerektiren mesleki uygulama alanlarına, araştırma alanlarına, yüksek lisans ve doktora programlarına geçiş yeterlilikleri kazandıran akademik ağırlıklı bir programdır. Sosyal Hizmet programı Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)”ne göre 76-Sosyal Hizmetler temel alanında sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırma ve eğitim alanı kodları aşağıda verilmiştir:

•Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Temel Alan Kodu: 76 – Sosyal Hizmetler

•Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Yeterlilik Türü (profili): Akademik ağırlıklı "6. Düzey" lisans derecesi

Mezuniyet Koşulları

Bir öğrencinin SOSYAL HİZMET programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir:

ders planındaki 240 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak

4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak

Detaylı bilgi için "Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Önlisans - Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" ne bakınız.

Öğretim Türü

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Hizmet Lisans programı, tam zamanlı ve yüz yüze eğitim vermektedir.

Mezunların Mesleki Profilleri

Sosyal Hizmet Lisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, “Sosyal Çalışmacı” unvanı alırlar. Sosyal çalışmacılar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, okullarda, dershanelerde, çocuk bakım yuvalarında, kreş ve gündüz bakım evlerinde, ana okullarında, yetiştirme yurtlarında, huzurevlerinde, toplum merkezlerinde, kadın sığınma evlerinde, engelli rehabilitasyon merkezlerinde, yaşlı dayanışma merkezlerinde, sokak çocukları merkezlerinde, ergen danışma merkezlerinde; sağlık ocakları ve hastanelerde, diyaliz merkezlerinde, aile planlaması ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde, okullarda, mesleki eğitim merkezlerinde, cezaevlerinde, çocuk mahkemelerinde, çocuk eğitim evinde, rehabilitasyon merkezlerinde, ruh sağlığı kurumlarında, emniyet müdürlüklerinin çocuk bürolarında, nüfus planlaması ile ilgili kuruluşlarda, yerel yönetimler ve bağlı birimlerinde, kriz merkezlerinde, sivil toplum örgütleri ve vakıflarda, sanayi kuruluşlarının insan kaynakları birimlerinde istihdam olanaklarına sahiptirler. Ayrıca Sosyal Hizmet bölümü mezunları özel kreş ve gündüz bakımevi ile huzurevi açma hakkına da sahiplerdir.



Son Güncelleme Tarihi:30.11.2023