Üniversitemizde “2. Ar-Ge ve Proje Pazarı Günleri” Etkinliği

Üniversitemiz Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde, “2. Ar-Ge ve Proje Pazarı Günleri” etkinliği düzenlendi.

Proje sergisi ve ödüllü proje yarışması ile başlan serginin ilk gününde, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Strateji ve Teknoloji Yönetim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk bir konuşma gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Fahrettin Öztürk konuşmasında, büyük hedefleri olduğunu belirterek, TUSAŞ’ın çok önemli bir başarı hikayesi olduğunu ifade etti. ANKA, Atak, Hürkuş ve yeni ürünlerinin Türk semalarında başarıyla hizmet verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, bunun ile gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.

Şirket olarak üniversitelere çok önem verdiklerini söyleyen Prof. Dr. Fahrettin Öztürk ayrıca öğrencilere kurumda staj imkanı sağladıklarını ve Türkiye’nin neresinde olursa olsun öğrencileri şirketlerinde ağırladıklarını bildirdi. Öğrencileri sistemi yaşayarak öğrenmelerinin değerli bir şey olduğunu da aktaran Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, “Bizimle beraber üretim hattında sisteme entegre olsunlar, çalışsınlar, yaşarken öğrensinler istiyoruz” dedi.

Prof. Dr. Fahrettin Öztürk Türkiye’nin kendi insansız hava araçlarını, savaş uçaklarını, uydusunu ve helikopterlerini yapabilecek durumda olduğunun altını çizdi.

Üniversitelerin bilginin ilk kaynağı ve özgün ürün geliştirmedeki en önemli müessese olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, “Yani bizim başarımız üniversitelerdeki bu çalışmalara bağlı, teknolojileri burada geliştirebilirsiniz. TUSAŞ’ın TUSAŞ olabilmesi için güçlü üniversite ve güçlü bilim insanlarına ihtiyacımız var. Sorumluluk sadece TUSAŞ’ta değil hepimizde” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşma sonunda, katkılarından dolayı Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Strateji ve Teknoloji Yönetim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk’e ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik tarafından TUSAŞ heyetine teşekkür belgesi takdim edildi.

Programın devamında, “Yenilenebilir Enerji Politikaları ve Teknolojileri” başlıklı panel, Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Kaplan moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Verimliliği ve Çevre Daire Başkanı Dr. Abdulkadir Bektaş, Üniversitemiz Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Prof. Dr. T. Nejat Veziroğlu Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Bora Timurkutluk ile Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Seyhan Sürmegözlüer panelist olarak yer aldılar.

Dr. Abdulkadir Bektaş, ülkemizin ve dünyanın genel enerji verilerini paylaşarak küresel ısınmanın etkilerinin telafi edilemeyecek bir duruma gelmemesi adına atılması gereken adımlardan ve bu kapsamda yenilenebilir enerjinin öneminden bahsetti. Doç. Dr. Bora Timurkutluk, ülkemizin cari açığındaki enerji faturasının rolü ile hidrojen ve yakıt pili teknolojilerinin ülkemiz için stratejik önemine vurgu yaptı. Dr. Timurkutluk, üniversitemiz Prof. Dr. T. Nejat Veziroğlu Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Vestel Savunma Sanayi A.Ş. işbirliğinde hidrojen ve yakıt pili teknolojileri üzerine gerçekleştirilen uzun soluklu AR-GE ve ürünleştirme çalışmalarına değinerek sözlerini tamamladı. Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Seyhan Sürmegözlüer ise fotovoltaik teknolojilerin yenilenebilir enerjideki yeri, güneş hücresi çeşitleri ve üretim aşamaları ile üniversitemiz Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen güneş hücresi çalışmaları hakkında bilgiler sundu. Panel, soru-cevap bölümüyle son buldu.  

Etkinliğin ikinci gününde gerçekleştirilen ve Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) İl Temsilcisi ve Etkinlik Sorumlusu Prof. Dr. Öner Yusuf Toraman’ın moderatör olarak katıldığı panel düzenlendi. Panelde, KOSGEB Niğde İl Müdürlüğü Uzmanı Koray Koçak tarafından “KOSGEB Yeni Girişimcilik Destekleri”, Niğde Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Rifat Battaloğlu tarafından “Niğde Teknopark ve TTO/TTM Hizmetleri” ve Mekatronik Mühendisleri Derneği Niğde Temsilcisi Ahmet Gündoğmuş tarafından “Yapay Zeka Uygulamaları” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.

Program sonunda, proje yarışmasına katılan 26 projenin 21’inin değerlendirme sonuçlarına göre, 1.lik ödülünü “Grafen ile Güneş Hücre Veriminin Arttırılması” projesi ile Ali Altuntepe, Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Seyhan ve Doç. Dr. Recep Zan’a, 2.lik ödülünü “Batarya Yönetim Sistemi” projesi ile Muhammed Güçkıran, Salih Enes Tek ve Mesut Potuk’a ve 3.lük ödülünü “Yarı veya Tam Bağımlı Yatan Hastalarda Oluşan Komplikasyonları Önlemek” projesi ile Osman Cingitaş, Ebru İbar ve Özge Nur Cingitaş’a, Niğde Ticaret Borsası ve MERTAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Uyanık takdim etti. 

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan tarafından Niğde Ticaret Borsası ve MERTAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Uyanık'a da teşekkür belgesi takdim edildi.