BES4025 / ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME

DERSİN HAFTALIK İÇERİĞİ

Hafta 
Konular 
Öğrenme Kaynakları 
1Enteral ve parenteral beslenmeye giriş: Tanımlar, tarihçe ve genel kavramlar 
2Enteral beslenmede endikasyonlar, kontrendikasyonlar ve uygulama ilkeleri 
3Enteral beslenmede kullanılan formüller: Çeşitleri, içerikleri ve seçim kriterleri 
4Enteral beslenmenin uygulama yolları: Nazogastrik, nazojejunal, gastrostomi ve jejunostomi uygulamaları 
5Enteral beslenmenin yönetimi: Beslenme planı oluşturma, uygulama yöntemleri ve izlem protokolleri 
6Enteral beslenmede ortaya çıkabilecek komplikasyonlar ve yönetim stratejileri 
7Enteral beslenmenin sonlandırılması ve ağızdan beslenmeye geçiş süreçleri 
8Ara sınav 
9Parenteral beslenmeye giriş: Tanım, endikasyonlar, kontrendikasyonlar ve genel prensipler 
10Parenteral beslenmede kullanılan solüsyonlar: Makro ve mikro besin ögeleri 
11Parenteral beslenmenin uygulama yolları: Periferik ve santral damar yoluyla uygulamalar 
12 Parenteral beslenmenin yönetimi: İhtiyaç hesaplamaları, sıvı-elektrolit dengesi ve izlem kriterleri  
13 Parenteral beslenmede karşılaşılan komplikasyonlar ve çözüm yaklaşımları 
14Klinik vaka örnekleriyle enteral ve parenteral beslenme uygulamaları 
15Final sınavı