FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / HAYVANSAL ÜRETİM VE TEKNOLOJİLERİ / HUT6135 - KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

DERSİN HAFTALIK İÇERİĞİ

Hafta 
Konular 
Öğrenme Kaynakları 
1Koyun ve Keçi Yetiştiriciliğinin Dünya ve Türkiye'deki Yeri ve Önemi, Küçükbaş Hayvancılıkta Genel Terminoloji Koyun ve Keçi Irkları ve Özellikleri 
2 Koyun ve Keçilerde Üreme Fizyolojisi Östrus Senkronizasyonu ve Tohumlama Teknikleri Gebelik ve Doğum Yönetimi 
3 Koyun ve Keçilerin Besin Madde İhtiyaçları (Yaş, Cinsiyet, Verim Durumuna Göre) Yem Kaynakları ve Yem Değerlendirme Rasyon Hazırlama İlkeleri ve Uygulamaları 
4 Meraların Önemi ve Yönetimi Organik Koyun ve Keçi Üretiminde Temel Esaslar Geleneksel Sistemden Organik Sisteme Geçiş Stratejileri 
5 Koyun ve Keçilerde Kalıtım Esasları Islah Hedefleri ve Islah Yöntemleri Seçim ve Melezleme Programları 
6 Koyun ve Keçi Barınaklarının Özellikleri ve Planlaması Çevre Faktörlerinin Hayvan Refahı ve Verim Üzerine Etkileri Modern Barınak Sistemleri 
7Koyun ve Keçilerde Sık Görülen Hastalıklar Koruyucu Hekimlik Uygulamaları ve Biyogüvenlik Aşı Programları ve Parazit Kontrolü 
8 Kuzu ve Oğlak Bakımı ve Beslenmesi Kuzuların Yapay Sütle Büyütülmesi Sütten Kesim ve Sonrası Yönetim 
9 Süt Koyunu ve Keçilerinde Sağım Teknikleri ve Süt Hijyeni Et Koyunu ve Keçilerinde Besi Performansı Karkas Özellikleri ve Kalite Faktörleri 
10Koyunlarda Yapağı Özellikleri ve Kalitesi, Keçilerde Kıl Üretimi ve Değerlendirilmesi, Kırkım ve Yün/Kıl Pazarlaması 
11 Koyun ve Keçi İşletmelerinde Kayıt Tutma ve Analiz Üretim Maliyetleri ve Gelir Hesaplamaları Pazarlama Stratejileri 
12 Embriyo Transferi ve İn Vitro Fertilizasyon (IVF) Genomik Seleksiyon ve Moleküler Islah Klonlama ve Genetik Modifikasyonlar (Genel biyoteknoloji kaynakları ile desteklenebilir) 
13 Hayvansal Ürünlerde Kalite Standartları Organik Ürünlerin Sertifikasyonu ve İzlenebilirlik Gıda Güvenliği ve Mevzuat (İlgili ulusal/uluslararası mevzuatlara göre güncellenmelidir) 
14 Koyun Keçi Yetiştiriciliğinde Yenilikçi Yaklaşımlar İklim Değişikliğinin Etkileri ve Adaptasyon Stratejileri Sürdürülebilir Koyun Keçi Yetiştiriciliği Modelleri