Periodontoloji Genel Bilgiler

PERİODONTOLOJİ NEDİR?

Periodontoloji; dişler ve dişlerin etrafında bulunan dişeti (gingiva), alveolar kemik (dişi çevreleyen kemik), sement (kök yüzeyini kaplayan doku) ve periodontal ligamentin (sement ile alveolar kemiği birbirine bağlayan yumuşak doku) sağlık ve hastalıktaki durumlarını inceleyen, bu dokularda meydana gelen hastalıkların teşhisi, tedavisi ve tedavi sonrasında elde edilen sağlığın korunmasını amaçlayan bir diş hekimliği dalıdır. Periodontolojinin tedavi kapsamını; ağız hijyen motivasyonu, diştaşı temizliği, dişeti iltihapları ve dişeti iltihaplarının kombine tedavileri, dişeti çekilmeleri, dişeti büyümeleri, diş mobilitelerinin tedavisi, çene kemiğine implant yerleştirilmesi ve ogmentasyon işlemleri oluşturur.

 

YAPILAN RUTİN TEDAVİLER NELERDİR?

 

GİNGİVİTİS TEDAVİSİ

 

Gingivitis, dişeti hastalığının ilk ve tedavisi en kolay aşamasıdır. Dişeti iltihabının nedeni, sürekli olarak dişlerin ve dişetlerinin çevresinde oluşan yumuşak, yapışkan, renksiz bakteri filmi olarak tanımlanan plaktır. Gingivitisin hasta tarafından fark edilen ilk belirtisi ise kanamadır. Mevcut dişeti rahatsızlığının daha yıkıcı etkiler yaratacak boyuta ulaşmasını engellemek için hastaların 6 aylık rutin kontrollerini aksatmamaları önerilmektedir.


PERİODONTİTİS TEDAVİSİ

 

Kliniğimizde en sık yapılan tedavi periodontitis tedavisidir. Tedavi edilmeyen gingivitis, periodontitise dönüşebilir. Dişleri çevreleyen dokular ve kemik yapı bozularak yıkılır ve cep oluşumu başlar. Hastalık ilerledikçe cepler derinleşir ve daha fazla dişeti dokusu ve kemik yıkılır. Sonuçta periodontitis diş kaybına yol açabilen ciddi bir enfeksiyondur ve mutlaka tedavi edilmelidir.


MUKOGİNGİVAL CERRAHİ İŞLEMLER

 

Yetersiz yapışık diş eti yüksekliği, dişeti çekilmesi, dişeti büyümesi, yüksek kas bağlantıları gibi ağız içi yumuşak dokuları ilgilendiren tüm durumlar için düzeltici işlemleri içerir.

 

İMPLANT UYGULAMALARI

 

İmplant; çekilmiş diş bölgelerindeki kemik içerisine uygulanan titanyumdan yapılmış ve eksik diş için kök görevi gören çene kemiğine yerleştirilmiş biyouyumlu vidalardır. Periodontoloji kliniğinde implant yerleştirilmesi rutin olarak uygulanmaktadır. İmplant çevresinde meydana gelen perimukozitis ve periimplantitis gibi durumların cerrahi ve cerrahi olmayan tedavisi ise periodontolojinin ilgi alanıdır.

 

OGMENTASYON İŞLEMLERİ

 

Ogmentasyon, kelime olarak “çoğaltmak”, medikal literatürde ise “sıkılaştırmak, dolgunlaştırmak” gibi anlamlara gelmektedir. Halk arasında ise çoğunlukla “kemik tozu eklemek” olarak bilinir. İmplant uygulanacak bölgelerde yeterli kemik olmadığı durumlarda horizontal-vertikal kemik ogmentasyon, sinüs lifting, blok greft, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu gibi çeşitli işlemlerle gerekli kemik miktarı elde edilebilmektedir.

 

Son Güncelleme Tarihi:12.10.2021