Restoratif Diş Tedavisi Genel Bilgiler

RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ NEDİR?

Restoratif diş tedavisi, çürük ya da çürük dışı sebeplerden dolayı meydana gelen dişteki sert doku kayıplarının tamir ve tedavi edilmesidir. Hastanın estetik ve fonksiyon kaybını geri kazandıran bir diş tedavisidir.

 

YAPILAN RUTİN TEDAVİLER NELERDİR?

 

DOLGU TEDAVİSİ

 

 

Dolgu, çürüyen bir dişteki tüm çürük ve artıklar temizlendikten sonra ortaya çıkan boşluğun, o dişin normal formuna uygun olarak ve ağızda uzun süre problem yaratmadan bir madde ile restorasyonudur. Çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir.

 

BEYAZLATMA TEDAVİSİ

 

Diş beyazlatma dişlerin beyazlaşmasını ve renk değiştirmelerinin azalmasını beyazlatma jelleri yardımıyla sağlayan bir işlemdir. Dişler beyazlatılmadan çürüklerin tedavi edilmesi gerekir. Bunun sebebi beyazlatıcı solüsyonun çürük bölgeleri geçerek dişin iç kısımlarına ulaşabilmesidir.

 

DİŞ HASSASİYETİ TEDAVİSİ

 

Diş hassasiyeti tedavisi, dişlerin soğuk sıcak tatlı yiyecek ve içeceklere karşı vermiş olduğu huzursuzluk ve ağrı hissiyatının giderilmesi için uygulanan yöntemleri kapsar. Diş hassasiyeti çürüklerin , kırıkların , mine çatlaklarının, sert fırçalama sonrası diş aşınmalarının , dişeti çekilmelerinin, diş sıkmanın , veya kötü yapılmış dolgu ve restorasyonların belirtisi olabilir.

 

DİASTEMA KAPATMA

 

Diastema dişlerde görülen diş açıklığıdır. Hem çene hem dişleri ilgilendiren bir durum olan diastemanın birçok sebebi vardır. En yaygın görülen sebebi; diş boyutlarının çeneye göre küçük olmasıdır. Ön dişlerde eksiklik olması ya da dişeti ameliyatları da diş aralanmalarına sebep olabilir. Diş arası boşlukları estetik açıdan rahatsız edici bir durumdur ve kişiler konuşurken bazı sıkıntı ve zorluklar ile karşılaşabilirler. Bu dişler arası boşluklardan ses gelebileceği gibi dilin dişler arasına girerek zarar görebilme ihtimali de yüksektir. Dilin sürekli boşluğa gelmesi zamanla dişlerin arasının açılmasına neden olur ve görüntü anlamında da rahatsızlık duymaya başlanır.

 

KOMPOZİT LAMİNE

 

Kompozit lamine, dişlere zarar vermeden; dişin rengini, şeklini değiştirmek, büyütmek veya bir kusurunu tedavi etmek ve dişe estetik bir görüntü vermek amacıyla diş yüzeylerine kompozite malzeme ile yapılan estetik ve kozmetik restorasyonlardır. Ayrık diş (diestema) vakalarında aralıkları kapatmada. Dişleri arasında aralık olan bireyler, dişlerini kestirmeden ve kuron yaptırmadan lamine diş uygulaması ile bu aralığı yarım saat içinde estetik bir görüntüye çevirebilir.

* Yaşlanmaya bağlı olarak, estetik görüntüsünü kaybetmiş, kırılmış veya formu bozulmuş dişleri, yeniden gençlikteki şekline kavuşturmak için lamine uygulanabilir.

* Diş beyazlatma işlemi yapılmasına rağmen, rengi açılmayan inatçı renklenmelerde lamine işlemi yapılabilir.

* Ön dişlerde büyük dolgu ve çürük olması durumunda kompozit lamine uygulanabilir.

* Ortodontik tedaviyi gerektirmeyen belirli bir düzeye kadar çapraşık dişlere yeniden form verilmesinde lamine uygulanabilir. Daha büyük çapraşıklarda, porselen lamina veya porselen kuron düşünülmelidir.

* Negatif gülüş hattından pozitif gülüş hattına dönmek isteyenlere lamine uygulanabilir.

* Dişlerinin şeklinden memnun olmayıp, yeni bir yüze sahip olmak isteyen tüm bireylere kompozit lamine yapılabilir.

 

İNLEY ve ONLEY UYGULAMALARI

 

Inley ve onleyler dolgu ve kuron (kaplama) arasında bir çözümdür. Dolgu yapılabilecek yeterli diş dokusunun olmadığı veya kaplanacak derecede zarar görmemiş dişlere uygulanan bir estetik tedavi yöntemidir. Genellikle kanal tedavisi görmüş veya ileri derecede çürümüş dişlerde çürük temizlendikten sonra geriye yetersiz sağlam diş dokusu kalır. İnley ve onley model üzerinde hazırlandığından istenilen anatomik form ve kontak kolaylıkla sağlanır. Ayrıca klasik dolgu materyaline göre aşınmalara ve çiğneme basınçlarına daha dayanıklıdır.

 

DEVİTAL DİŞ BEYAZLATMA

 

Devital diş beyazlatması, kanal tedavisi sonrası renklenen dişlere uygulanır. Dişteki dolgu sökülür. Diş hekimi dişin içine beyazlatma jeli uygular. Sonra diş, geçici dolgu ile sıkıca kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar seanslar tekrarlanır. Devital dişlerde beyazlatma yöntemlerinin başarısı esas olarak; renkleşmenin nedenine, problemin doğru teşhisine ve beyazlatma tekniğinin doğru  seçilmesine bağlıdır.

 


Son Güncelleme Tarihi:28.09.2021