Akademisyenimize “1002 TÜBİTAK Proje Desteği”

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hasan Tangüler’in yürütücülüğünü yaptığı“Standart Kalitede Şalgam Suyu Üretiminde En Uygun Brassica Rapa (Şalgam Turpu) Miktarının Belirlenmesi” adlı proje, TÜBİTAK 1002 Proje Destek Programı kapsamında proje desteği almaya hak kazandı.

İlgili projede Dr. Erdal Ağçam (Çukurova Üniversitesi) ve bir yüksek lisans öğrencisi de araştırıcı olarak görev aldı.

Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Hasan Tangüler, “Proje ile şalgam suyunun, standart kalitede üretimi için en uygun Brassica rapa miktarı bulunacak ve proje kapsamında, şalgam suyuna adını veren ancak bazı üreticiler tarafından her üretimde, bazı üreticiler tarafından tedarik edilebildiği dönemlerde farklılık gösteren oranlarda kullanılmakta olan veya bazı üreticiler tarafından hiç kullanılmayan Şalgam Turpu’nun (Brassica rapa), şalgam suyunun fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkileri belirlenecektir” dedi.

Doç. Dr. Hasan Tangüler açıklamalarının devamında ise “Daha önce şalgam suyu fermantasyonunun gidişi, fermantasyonda etkili olan laktik asit bakterileri ve bunların starter olarak kullanılma potansiyelleri, üretimde kullanılması gereken en az siyah havuç miktarları araştırma ekibimiz tarafından gerçekleştirilmiş olup, eksik kalan konulardan biri olan en uygun şalgam turpu ilavesi belirlenerek standart üretim için miktar belirlenmeye çalışılacaktır” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Hasan Tangüler, bu çalışmadan elde edilecek verilerin uygulamaya yansıması, şalgam suyuna adını veren şalgam turpunun standart bir oranda kullanılmasını sağlayabileceğini, böylece standart ve özellikle ülkemizin güney illerindeki tüketiciler tarafından beğenilen duyusal özelliklere sahip şalgam suyu üretimine olanak sağlayacağını, şalgam suyu üreticilerine ve dolaylı olarak da ülke ekonomisine katkıda bulunacağını belirtti. Ayrıca, önemli ticari bir ürünümüz olan şalgam suyunun üretiminde standardizasyon sağlanabileceği gibi şalgam suyu üreticileri ile üniversite arasında bağın kuvvetlenmesine olumlu katkıda bulunulacağını da sözlerine ekledi.