Doç. Dr. Lütfi Sunar’dan, “Medeniyet Okulu” Etkinlikleri Kapsamında Konferans

İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Lütfi Sunar, Üniversitemiz ve Niğde Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen Medeniyet Okulu etkinlikleri kapsamında “Medeniyet İnşasının Üç Temel Dinamiği: Medeniyet Havzalarının Oluşumu” konulu bir konferans verdi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa; Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, fakülte dekanları ve öğrenciler katıldı.

Programa konferans konuşmacısı olarak katılan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Lütfi Sunar, dünya tarihinde medeniyet olgusunun ortaya çıktığı dinamikler ve bu dinamiklerden hareketle farklı uygarlık alanlarının oluşumu ile ilgili bilgiler verdi.

Medeniyeti inşa eden üç temel unsurun ‘Tanrı Tasavvuru’, ‘Tabiat Tasavvuru’ ve ‘İnsan Tasavvuru’ şeklinde nitelendirilebileceğini ifade eden Doç. Dr. Sunar, tarih boyunca insan toplumların ‘Doğu Medeniyeti’, ‘Batı Medeniyeti’ ve ‘İslam Medeniyeti’ olmak üzere üç farklı medeniyet tipolojisi ürettiklerinden bahsetti.

Medeniyetin insanlığın hangi ihtiyaçlarından doğduğunu ve beşeri, fiziki, coğrafi olarak nasıl şekillendiğini dünya tarihi üzerinde oluşan farklı uygarlıklara değinerek aktaran Doç. Dr. Lütfi Sunar, “Medeniyetin hikayesi, insanın dış koşulların tehdit ve tahditleri karşısında geliştirmiş olduğu tedbirler çerçevesinde yazılmıştır. Bütün canlıları incelediğinizde tek başına yaşama becerisi neredeyse en zayıf varlık ‘insan’ olarak karşımıza çıkar. Toplumsal yaşamın temelinde insanların ihtiyaçlarını giderme arayışları bulunmaktadır. İnsan, kendi ihtiyaçlarını başkalarıyla birlikte olmaksızın gideremeyeceğini fark ettiği noktada toplumsal yaşam ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.

Medeniyetin ‘bir başkası’ demek olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Sunar, “Bize başkalarına muhtaç olduğumuzu gösteren akıl, onlarla birlikte yaşamaya ikna olabilir. Ancak bu başkasının sınırı genişlediğinde gerekli olan düzeni kurmak açısından zayıf kalabilir. İşte burada ‘nübüvvet’ yani ‘ilahi rehberlik’ devreye girer ve o aklın sahip olduğu sınırları aşmada insanların bir arada yaşarken birbirlerini gözeterek, hakkına riayet ederek yani bir başkasını sürekli koruyarak yaşayabilmelerini sağlamak konusunda rehberlik eder” diye belirtti.

Soru cevap kısmıyla devam eden etkinlik, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından Doç. Dr. Lütfi Sunar’a üniversitemiz anı tabağı takdim edilmesinin ardından sona erdi.