TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’dan “Enerji Teknolojilerinin ve Sistemlerinin Geleceğinde Ar-Ge ve Yeniliğin Önemi” Konferansı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal, Üniversitemizde düzenlenen Enerji Teknolojileri Yaz Okulu Fotovoltaik Teknolojileri Programı çerçevesinde, “Enerji Teknolojilerinin ve Sistemlerinin Geleceğinde Ar-Ge ve Yeniliğin Önemi” adlı özel konferans verdi.

Prof. Dr. Hasan Mandal’ın sunumu ile gerçekleşen konferansa, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. İlyas Gökhan ve Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik ile program katılımcıları ve çok sayıda davetli katıldı.

“Gelecekte Enerjiyi Depolamak Önemli Bir Başlık Olacak”

Prof. Dr. Hasan Mandal konferans konuşmasına, “Biz TÜBİTAK olarak, yenilenebilir enerji kaynakları odaklı olarak bu sürece nasıl bakıyoruz sizler ile paylaşağım” diyerek başladı.

“Ülkemiz Dünya Enerji ‘Trilemma’ endeksine göre 44. sırada alıyor” diyen Prof. Dr. Hasan Mandal, enerji güvenliği açısından ülkemizdeki alternatif enerji kaynaklarının değerlendirilmesiyle son üç yıl süresince bir gelişme olduğunu da ifade etti.

Dünya genelinde yenilenebilir enerji, elektrik şebekeleri ve yüksek verimli termik santrallerin en fazla yatırımı çektiğini belirten Prof. Dr. Hasan Mandal, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretiminde artış olduğunu aktararak bunun gelecek için olumlu bir mesaj olduğunu söyledi. Gelecekte enerji depolamanın çok daha fazla ön plana geleceğini vurgulayan Prof. Dr. Hasan Mandal, “Günümüzde enerjiyi üretmek ve aktarmak noktasında daha yoğun bir çaba var ancak gelecekte enerjiyi depolamakta mutlaka önemli bir başlık olacaktır” dedi.

“Hedefe Ulaşmak İçin Teknoloji İle Odaklanmak Önemli”

“Enerji sistemine yönelik hedeflerimizin yerli ve özgün çözümlerle karşılanmasının sağlanması Ar-Ge ve yeniliğe bağlı” diyen Prof. Dr. Hasan Mandal, 11. Kalkınma Planında doğalgazın elektrik üretimindeki payının %31 azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının %19 artırılması ve yerli kaynaklardan üretilen elektrik enerjisi miktarının %46 oranında artırılması gibi hedefler olduğunun altını çizdi ve bu hedeflere ulaşabilmek için bunların teknoloji ile odaklanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Hasan Mandal, elektrik enerjisinin depolanması, enerji kullanımının artarak elektrikleştirilmesi, dijital teknolojiler, yeni şebekeler ve talebe dayalı enerji üretimini geleceğin enerji sistemlerine yönelik dönüşümde sağlayıcı teknolojiler olarak açıkladı ve güç sisteminde fosil kaynakların kullanımının azaltılarak artan enerji talebinin güneş enerjisinden karşılanmasının beklendiğini vurguladı.

Rüzgar ve güneş kaynaklı yenilenebilir enerji üretiminin sürekli olarak arttığını aktaran Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bu değişimi sadece izlemek değil yönetebilmek gerekli” dedi. Prof. Dr. Hasan Mandal, son 25 yılda güneş hücreleri kapsamında verim yarışının devam ettiğini ve son yıllarda önemli verim artışının elde edildiğini de belirtti.

“Deneyap Atölyeleri İle Geleceğin Mühendislerini, Girişimcilerini ve Teknoloji Liderlerini Yetiştireceğiz”

Prof. Dr. Hasan Mandal konuşmasının devamında 2030 yılından önce çoğu ülkede güneşten elektrik üretiminin doğalgaz ve kömürden elektrik üretiminden daha ucuz olacağını ifade etti ve TÜBİTAK olarak Fotovoltaik Teknolojilerinin önem kazanması ile beraber, bu teknolojinin işbirliğine ve uygulamaya ihtiyacı olduğu görüşünde olduklarını söyledi.

Prof. Dr. Hasan Mandal konuşmasının sonunda, sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının Üniversite-Sanayi işbirliği ile yetiştirilmesini ve sanayide doktoralı araştırmacı istihdamını teşvik ettiklerini söyleyerek 2018 Temmuz-Ekim dönemi arasında yapılan 1. Çağrı ile 501 doktora öğrencisinin, 33 üniversitenin ve 75 firmanın desteklendiğini açıkladı.

Prof. Dr. Hasan Mandal ayrıca, Deneyap Teknoloji Atölyeleri ile tam bağımsız Türkiye için, geleceğin mühendislerini, teknoloji girişimcilerini ve teknoloji liderlerini yetiştirmeyi amaçladıklarını da vurguladı.

Merkezi Araştırma Laboratuvarına Ziyaret

Konferansın ardından Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarına ziyarette bulundular.

Merkezi araştırma laboratuvarında, yakıt pili ve güneş hücreleri ile ilgili çalışmalar hakkında incelemelerde bulunan Prof. Dr. Hasan Mandal’a ve Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar ve laboratuvarda çalışmalarını yürütmekte olan akademisyenler tarafından bilgi verildi.

Ziyaret sırasında Prof. Dr. Hasan Mandal’a ve Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e eşlik eden, Üniversitemiz Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Seyhan ve Doç. Dr. Recep Zan, merkezin, bilim ve teknoloji alanında araştırma yapmak, yaptığı Ar-Ge sonucunda ortaya çıkan sanayi ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak, ülke ihtiyacı olan nanoteknoloji alanında insan gücünü yetiştirmek, sahip olduğu cihaz donanımını günün her saatinde çalışır vaziyette araştırmacıların ve sanayinin hizmetine sunmak misyonu ile hareket ettiğini belirterek araştırma konularımız olan Silisyum Güneş hücresinin geliştirilmesi, Heteroeklem-Perovskit Tandem Güneş Hücresi,Tandem TCO, Grafen Teknolojileri, Grafenin Güneş Hücrelerine Uygulanması, Bifacial HIT, yüzey desenlendirme, Nanoyapılar, c-Si İngot, Si Dilimleme hakkındaki bilgileri Prof. Dr. Hasan Mandal ve Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile paylaştılar.

Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu Temiz Enerji ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Selahattin Çelik ise Temiz Enerji ve Uygulama Merkezinin yeni ve yenilenebilir enerji alanlarında yenilikçi AR-GE çalışmaları ile bilim ve teknoloji üretmek hedefi ile çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.