Uluslararası Türk Dünyası Fen ve Mühendislik Kongresi Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

Üniversitemiz ile L.N. Gumilyov Avrasya Milli Üniversitesinin (Kazakistan) ortaklığında “Uluslararası Türk Dünyası Fen ve Mühendislik Kongresi” düzenlendi.

Program açılışına, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, AK Parti Niğde Milletvekili Selim Gültekin, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. İlyas Gökhan ile Cahit Tağı Çelik, fakülte dekanlarımız ve çok sayıda davetli katıldı. 

Kongrede, Yapay Zeka – Makine Öğrenmesi, Nano Teknoloji ve Uygulamaları, Enerji Teknolojileri, Fizik ve Nükleer Teknoloji, Endüstri 4.0, Biyoloji ve Biyoteknoloji, Nesnelerin İnterneti, Kimya ve Çevre Teknolojileri, Sayısal Modelleme, modern Mimari ve Tasarımlar, Görüntü İşleme, Peyzaj, Yer Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Astronomi ve Uzay Teknolojileri ile Ulaşım ve Lojistik konuları görüşüldü.

 

Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik: “Yeni Bilimsel ve Profesyonel Köprüler Kurmak Adına Fırsat”

Kongrenin açılışında ilk konuşmayı yapan Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik, birçok farklı ülkeden misafirlerimizin aramızda bulunuşunun, yeni bilimsel ve profesyonel köprüler kurmak adına büyük bir fırsat olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik konuşmasının devamında, Uluslararası Türk Dünyası Fen ve Mühendislik Kongresi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Avrasya Milli Üniversitesinin işbirliği neticesinde gerçekleştirildiğini ve kongre kapsamında 11 ülkeden 283 katılımcıya ev sahipliği yapıldığını aktardı.

Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik konuşmasının son kısmında, “Kongremizde bizlere destek olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’na (TİKA), Niğde Organize Sanayi Bölgesine (OSB), Niğde Belediyesi’ne, Bor Belediyesi’ne, Ramada Hotel’e ve Agrobest firmasına teşekkür ediyor, kongre boyunca neşeli, başarılı ve faydalı zamanlar geçirmenizi temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

 

Doç. Dr. Seyit Ali Avcu: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İle İşbirliklerimiz Devam Edecek 

L.N. Gumilyov Avrasya Milli Üniversitesi adına Kongre Eş Başkanını temsilen üniversitenin uluslararasılaşmadan sorumlu Rektör Danışmanı Doç. Dr. Seyit Ali Avcu konuşmasında, “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile ortaklığımızın bir yıl önce başlamasına rağmen güçlü bağlar kurmaktayız. Kısa süre içinde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde Kazak Kültürü ve Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezini açtık, öğrenci ve öğretim üyeleri değişimine başladık ve şimdi de Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Mühendislik Kongresi’ni (UTUFEM) birlikte gerçekleştiriyoruz. Bu girişimler işbirliğimizin kalıcı olacağını göstermektedir” dedi

Doç. Dr. Avcu, Avrasya Milli Üniversitesinin uluslararasılaşma stratejisi ve elde ettiği başarılara ilişkin de değerlendirmelerde bulundu ve “genç bir üniversite olan Gumilyov Avrasya Milli Üniversitesi, QS Genç üniversiteler sıralamasında 50 yas altı en iyi 50 üniversite listesine Kazakistan'dan giren tek üniversitedir ve 2019 yılı Times Yükseköğrenim Asya Üniversiteleri Sıralamasında ilk 300’de yer almıştır” diyerek üniversitenin uluslararası sıralamasının etkileyici olduğunu vurguladı.

Rektör Prof Dr. Yerlan Sydykov: 2020 Yılındaki Kongre, Avrasya Milli Üniversitesi’nde 

Kongre açılışında ayrıca L.N. Gumilyov Avrasya Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yerlan Sydykov tarafından gönderilen ve katılımcılara kongrenin öneminden bahseden bir video mesaj yayınlandı. Rektör Yerlan Sydykov mesajında, “başta Türk Dünyası olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinden bilim insanlarını bir araya getiren kongreyi gelecek yıl Nursultan’da gerçekleştireceğiz” dedi ve tüm katılımcıları ev sahibi olarak kongreye davet etti.

 

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar: “Türk-İslam Dünyasının Bilime Yaptığı Katkılardan İlham Almalı ve Tarih Sahnesinde Yerimizi Yeniden Almalıyız”

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar ise, “Yaklaşık bir yıl önce, L.N. Gumilyov Avrasya Milli Üniversitesi Rektör Yardımcısı üniversitemizi ziyaret ettiğinde ortak çalışmalar, projeler, akademik değişimler ve bilimsel toplantılar yapmaya karar verdik. Öğrenci ve akademik personel değişimine başlamış bulunmaktayız. Şimdi ikinci bir adım olarak, Uluslararası Türk Dünyası Fen ve Mühendislik Kongresi’ni Niğde'de düzenledik. İkili işbirliğimizin güçlenerek devam edeceğine inanıyorum” dedi.

“Bilim ve teknolojideki gelişmeler, toplumların refahı adına oldukça önemli. Eğitime, özellikle de bilim ve teknolojiye yatırım yapmak, her ülkenin kendi geleceğini belirlemesine vesile olacaktır” diyen Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar konuşmasının devamında, “Türk ve İslam Dünyası olarak geçmişte bilimsel gelişmelere önemli katkılarda bulunduk. Orta çağ Avrupa’sının karanlık dönemlerinde, Müslüman dünyasında inanılmaz bilimsel ilerlemeler kaydedildiği açıkça ortaya çıkıyor. Otrar (Farab), Semerkant, Bağdat, Kahire, Şam ve Cordoba'daki bilginler, günümüz “modern” biliminin temelini oluşturmaktadır. Türk-İslam Dünyasından bilim insanları kadim Mısır, Mezopotamya, Pers, Yunanistan, Hindistan ve Çin’deki bilimsel ve entelektüel çalışmalara önemli katkılar bulunarak geleceğe taşımada hayati bir rol oynamışlardır. Tıp, astronomi, mühendislik ve tarımdaki önemli gelişmelerin yanı sıra cebir, trigonometri ve kimya gibi yeni disiplinlerin gelişmesini sağladılar. Arapça, Rönesans’ın doğmasına kaynaklık etti ve ilimin yazı dili olan Yunancanın yerini aldı. Bu bize, Müslüman alimlerin bilimin evrensel olduğunu, insanlığın ortak mirasi olduğunu gösteriyor” ifadesini kullandı.

Konuşmasının son kısmında, bilim ve İslam arasında bir denge kurmalı ve bilimsel yenilikleri inancımız, hikmet ve evren algımızla kavramsallaştırmak için anlayışımızı genişletmeliyiz diyen Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, “Amacımız, dünyanın dört bir yanından gelen bilim adamları için bu kongre gibi yeni platformlar sağlamak, bilgi ve ilimi paylaşmak, üniversitelerimizdeki akademik kapasiteyi artırmak, bilimsel gelişmelere bir kez daha katkıda bulunmak ve toplumlarımızın refahını artırmaktır” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.

 

Büyükelçi Abzal Saparbekuly: “İyi İlişkiler ve Yakın Bağlarımız Var”

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, kongre açılışındaki konuşmasına, Türkiye ile Kazakistan arasındaki yakın bağların ve iyi ilişkilerin neticesinde Uluslararası Türk Dünyası Fen ve Mühendislik Kongresi’ne katılımının gerçekleştiğini ve kendisine davet geldiği anda kabul ettiğini ifade ederek başladı.

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Büyükelçisi Abzal Saparbekuly konuşmasının devamında, “Fen ve Mühendislik alanında yapılan bu kongredeki çalışmalar, hem Türkiye’ye hem de diğer Türk Devletlerine ışık tutacaktır. Kongre fikrini ortaya atanları ve uygulayanları tebrik ediyorum. Her şey ilk adım ile başlar, bunun en somut örneği, 2017 yılında Kazakistan’da düzenlenen İslam İşbirliği Örgütü’nün, 20 yıldır planlanan ancak uygulanmayan, bilim, eğitim ve teknoloji alanındaki zirvesinin gerçekleştirilmesidir. Bu zirve ile İslam İşbirliği Örgütü üyeleri arasındaki işbirlikleri arttı ve daha olumlu yönde gelişme olarak 3 yıl da bir zirvenin yapılması kararlaştırıldı. Uluslararası Türk Dünyası Fen ve Mühendislik Kongresi de bu yönden bir benzerlik taşıyor” dedi.

Konuşmasının sonunda kongrede emeği geçen herkese teşekkür eden Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, “Beyin göçü vermemeli, kendi ülkelerimiz için emek harcamalıyız. Bu kongre bu yönüyle de oldukça önemli” ifadelerini kullandı. 

 

Prof. Dr. Mustafa Ergen: “Her Yıl İki Kat Fazla Veri Üretiyoruz”

Uluslararası Türk Dünyası Fen ve Mühendislik Kongresine davetli konuşmacı olarak katılan İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ergen, “Girişimcilik ve Yenilik: Silikon Vadisi Tarihi ve Startup Ekonomisi (Entrepreneurship and Innovation: Silicon Valley History and Startup Economy)” konulu sunumunu yaptı. Prof. Dr. Mustafa Ergen konuşmasında silikon vadisi ve teknoloji girişimciliğinin tarihsel sürecini aktardı. Prof. Dr. Mustafa Ergen bunların yanı sıra bu alanda iş kurma, sermaye bulma gibi konulardaki bilgileri dinleyiciler ile paylaştı.

Prof. Dr. Mustafa Ergen, dünyadaki çeşitli ihtiyaçlar neticesinde ortaya çıkan önemli teknolojik buluşların zamanla ticarileşmesi hakkında da önemli görüşler belirtti ve insanlığın bugün her bir önceki yıldan iki kat fazla veri ürettiğini sözlerine ekledi.

 

Prof. Dr. Ghassan Abu-Lebdeh: “Stres, Çevresel Sorunları Da Beraberinde Getiriyor”

Kongrenin ikinci davetli konuşmacısı Sharjah Amerikan Üniversitesi (Birleşik Arap Emirlikleri) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ghassan Abu-Lebdeh ise “Halk Sağlığına Hizmet Etmek İçin Kentsel Trafiği Yönetme: Trafik Sıkışıklığı ve Ötesindeki Durum (Managing Urban Traffic to Serve Public Health: the Case of Traffic Congestion and Beyond)” adlı konuşmasını gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Ghassan Abu-Lebdeh konuşmasında, ulaşımın sağlığı nasıl etkilediğinden ve trafiğin stresi nasıl artırdığından bahsetti. Stresi bir halk sağlığı sorunu olarak ifade eden Prof. Dr. Ghassan Abu-Lebdeh, stresin çevresel sorunları da beraberinde getirdiğini ve büyük data yardımıyla elde edilen verilerle optimal çözümlerin mümkün olduğunu belirtti.