Üniversitemizde “Nevruz Bayramı” Coşkusu

Üniversitemiz 15 Temmuz Milli İrade Meydanında, Türk Dünyası Araştırmaları Kulübü, Türkoloji Kulübü, Uluslararası İlişkiler Kulübü ve Sahne Sanatları Kulübünün destekleriyle, “21 Mart Nevruz Bayramı” etkinlikleri düzenlendi.

Programa Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. İlyas Gökhan ve Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik, fakülte dekanları ve çok sayıda davetli ile öğrenci katıldı.

Nevruz Bayramı etkinliklerinin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, “Binlerce yıldan beri kutlanan Nevruz Türklerin en eski bayramıdır. Günümüzde, bütün Türk Dünyasının kutlanan tek milli bayramı Nevruz’dur. İlk Türk devleti kabul edilen Hunların, Nevruz kutladıkları Çin kaynaklarında yazılıdır. Göktürk, Uygur, Karahanlı, Gazneli, Selçuklu, Timur, Akkoyunlu, Karakoyunlu, Babür, Osmanlı Devletleri başta olmak üzere bütün Türk devlet ve beylikleri Nevruzu kutlamışlardır. Baharın gelişi ve tabiatın canlanışı olarak kabul edilen Nevruz, “Yenigün” anlamına gelmektedir. Nevruz Bayramı, Balkanlardan Türkistan’a, Kazan ve Kırım’dan Mısır’a kadar geniş bir coğrafyada kutlanmaktadır. Bunun yanında Nevruz İran, Arap Coğrafyası ve Hindistan’da da kutlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, bu sözlerine ek olarak, “Nevruz, Türk Dünyasının müşterek değeri ve kültürüdür. Türk tarihinin bilinen en eski bayramı olan ve yazılı kaynaklarda günümüze kadar geçmişi bulunan Millî Bayramımız Nevruzdur. Yeni gün, baharın geliş günü ve Türklerde takvim başlangıcı olan yılbaşıdır” ifadelerini kullandı.

Nevruz Bayramının Türk Dünyasındaki geçmişine de değinen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, “Nevruz Günü Osmanlı Sarayında 41 çeşit ot kaynatılarak Nevruziye adlı bir yemek pişirilip dağıtılırdı.  Osmanlı Ordusu Sefere Nevruz günü çıkardı. Nevruz Bayramını hakan ve sultanlar Sarayda düzenledikleri törenlerle kutlarlardı. Halk da Nevruz’u kutlardı. Osmanlı’nın son zamanlarında Nevruz, “Ergenekon Bayramı” adıyla da kutlanmıştır” dedi. Nevruz’un, Cumhuriyetin ilk yıllarında da resmî bayram olarak büyük törenlerle kutlandığını belirten Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan konuşmasının sonunda, “Mustafa Kemal Paşa’nın 1922’de Ankara'nın Keçiören semtinde Nevruz şenlikleri düzenletmiş ve kendisi de bu şenliklere katılmıştır. Yine 1925’te Mustafa Kemal Paşa’nın katılımıyla Ankara’da Nevruz bayramında resmigeçitte askerî birlikler başlarında “gök sancaklar ve al sancaklar” ile yürümüştür. 1926 yılından itibaren Milâdî takvimin kabulü ile Nevruz yılbaşı olmaktan çıkmıştır” dedi.

Konuşmanın ardından protokol üyeleri, Türklerin Ergenekon'dan çıkışını simgeleyen, “Demir Dövme” eylemini gerçekleştirdiler.

Nevruz ateşi üzerinden de atlayan protokol üyelerinin ardın öğrencilerimiz arasında halat çekme ve yumurta taşıma yarışı düzenlendi. Türk yöresine ait birçok oyunun sergilendiği program Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Nevruz Özel Konseri ile devam etti.

Nevruz Özel Konserine, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. İlyas Gökhan ile Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik, Genel Sekreterimiz Mustafa Çolak, fakülte dekanları ve çok sayıda davetli ile öğrenci katıldı.

Şefliğini Dr. Öğretim Üyesi Resul Bağı’nın yaptığı konser etkinliği öncesinde, 15 Temmuz Milli İrade Meydanında düzenlenen yarışmalarda başarı elde eden öğrencilerimize Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından madalya verildi.

Rektörümüz burada yaptığı açıklamada, “15 Temmuz Milli İrade Meydanında gerçekleştirilen etkinliği sosyal medyada canlı yayınladık. Ben de sizlerin coşkusuna bu canlı yayından ortak oldum. Etkinliklerde görev alan düzenleme komitesi üyesi hocalarımıza ve emeği geçen öğrencilerimize, teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi.

Üniversitemizdeki 21 Mart Nevruz Bayramı etkinlikleri, düzenlenen Nevruz Özel Konserinin ardından son buldu.