Üniversitemizde Niğde’nin İkinci Hackathonu Gerçekleştirildi

Üniversitemiz ve Niğde Teknopark A.Ş. ile Ahiler Kalkınma Ajansı iş birliğinde düzenlenen "HackNiğde Geleceğin Çözümleri Hackathonu" genç yetenekleri Niğde’de bir araya getirdi.

27-28 Nisan tarihlerinde Üniversitemiz Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Hackathon’da yazılım alanına ilgi duyan gençler, 24 saat sprint’le “şehir” temalı yazılım projeleri hazırladılar. 130’dan fazla başvuru arasından beş farklı şehir ve altı farklı üniversite ile Niğde Bilsem Fen Lisesinden bir takımla birlikte toplam 24 takımın ve 85 öğrencinin yarıştığı hackathon’da, genç yetenekler şehirde belirledikleri sorunlara yapay zekâ destekli çözüm projeleri geliştirdiler.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Belediye Başkan Vekili Bülent Küçüktuna, Savunma Sanayi Başkanlığı Müşaviri ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Genel Koordinatörü Alpaslan Kesici, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ersin Aydın, Niğde Teknopark A.Ş. Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rifat Battaloğlu, Ahiler Kalkınma Ajansı yetkilileri, il protokolü, Hackathon Jüri Kurulu, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Battaloğlu: “Niğde’de İkinci Hackathon Düzenliyor Olmanın Mutluluğunu Yaşıyoruz”
Törende konuşma yapan Niğde Teknopark A.Ş. Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rifat Battaloğlu, Niğde’de Üniversitemiz ev sahipliğinde ikinci hackathon düzenliyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Gençleri bir araya getirerek yapay zeka ve yazılım konusunda yeni yetenekleri ortaya çıkarmanın önemini vurgulayan Battaloğlu, ayrıca yarışmaya destek ve katkılarından dolayı Niğde Valimize, Niğde Belediye Başkanımıza, Üniversitemiz Rektörüne, Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Ahiler Kalkınma Ajansına yetkililerine teşekkürlerini sundu.

Kesici: “Ülkemiz Savunma Sanayinde Marka Değeri”
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Genel Koordinatörü ve Savunma Sanayi Müşaviri Alpaslan Kesici ise konuşmasında ülkemizin savunma sanayii alanında önemli başarılar kaydettiğini ve bu alanda bir marka değeri ve patenti olan, dünyada devler liginde bulunan bir ülke olduğunu ifade etti. Kesici sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaan uçağımızın prototipini uçurduk, tanklarımız, sihalarımız var ve elektronik harp anlamında da çok iyi bir yerdeyiz. Savunma sanayiinde bu ülke sizler gibi gençlere güvenerek, inanarak aslında bu işi başardı. Bilişim ve güvenlik sistemi alanında da ülkemizin genç mühendisleri İnşallah bunu başaracak, emin adımlarla ilerliyoruz. Harikulade ürünlerimiz ortaya çıkmaya başladı. Yakında sizler de kendi bilişim sistemlerinizi kullanıyor olacaksınız ve bunu birlikte yine taçlandıracağız, dünya markası haline getireceğiz.”

Rektör Uslu: “Geleceğin Bilişim Teknolojileri, Yapay Zekâ ve Yazılım Uzmanlarını Üniversitemizde Yetiştireceğiz”
YÖK tarafından Üniversitemizin Türkiye’de Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi açması uygun görülen altı üniversite arasında yer aldığını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, bu yıl Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri lisans programımızı açıp yeni öğrencilerimizi alacağımızı, yakın vadede ise bu bölümümüz ile yapay zekâ ve büyük veri alanlarıyla ilgili yeni açacağımız bölümleri bu fakültemiz bünyesine aktarıp geleceğin bilişim teknolojileri, yapay zekâ ve yazılım uzmanlarının Üniversitemizde yetiştirileceğini söyledi. Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında yine Üniversitemizde “T.C. Kimlik Kartı ve Yüz Tanıma Teknolojileri İle Mobilde Ödeme Hackathonu”nun düzenlendiğini hatırlatan Rektörümüz, “Bu yıl ise bizleri şu anda bir araya getiren HackNiğde Geleceğin Çözümleri temalı hackathonumuzu yoğun bir katılımla tamamlamış bulunuyoruz.’’ diye konuştu. Dereceye giren öğrencileri ve tüm yarışmacıları tebrik ederek başarılarının devamını dileyen Rektörümüz, yarışmaya vermiş oldukları desteklerden dolayı Niğde Valimize, Niğde Belediye Başkanımıza, Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Ahiler Kalkınma Ajansı yetkililerine teşekkürlerini sundu. Rektörümüz organizasyonda emeği geçenlere de ayrıca teşekkür etti.

Vali Çelik: “Hackathon İlimiz ve Üniversitemiz İçin Çok Kıymetli”
Törende konuşma yapan Niğde Valisi Cahit Çelik, şehrin sorunlarına ilişkin yapay zeka destekli çözüm projelerinin geliştirildiği bu yarışmanın ilimiz ve Üniversitemiz için çok kıymetli olduğunu belirtti. Konuşmasında "Bugün üç takıma ödül vereceğiz ama kazanan aslında yarışmaya katılan tüm takımlar.” diye devam eden Vali Çelik, ayrıca “Sadece şehirlerle ilgili değil, yapay zekânın etki ettiği birçok alan var. Güvenlikten eğitime, sağlığa kadar artık dijitalleşme ile birlikte yapay zekâ her alanda var. Bu anlamda gençlerimizin geliştirdiği her projede ülkemiz kazanacak. Bugün gururla söylüyoruz ki Türkiye havacılık anlamında altın yıllarını yaşıyor ve sizler gibi on sene önce, 20 sene önce kendisini bu işe adayan kişilerin sayesinde yaşıyor. İnşallah sizlerin de çabaları, katkıları ile ülkemizi daha ileri taşıyacak.” ifadelerini kullandı. Vali Çelik, Niğde’de ikinci kez gerçekleşen hackathon’un tertip edilmesinde başta Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu ve Niğde Teknopark A.Ş. Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Rifat Battaloğlu olmak üzere tüm destek ve katkıları olan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.


Dereceye Girenlere Ödülleri Takdim Edildi
Tören konuşmaların ardından dereceye girenlere ödüllerinin takdimiyle devam etti. Çukur Takip Sistemi projesi ile Ehl-i Hack takımı birinci olarak 25.000 TL’lik ödülün sahibi olurken, PatiNet projesi ile YeniCherry takımı ise ikincilik 15.000 TL’lik ödülü almaya hak kazandı. Yarışmada SSW projesi ile üçüncü olan ByteBenders 10.000 TL ile ödüllendirilirken, Jüri Özel Ödülü'nü ise Gezdir projesi ile Team EMKA takımı kazandı.

Jüri Üyelerine Teşekkür Belgesi
Törenin son kısmında 24 takımın projelerini değerlendiren jüri üyelerine Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Genel Koordinatörü ve Savunma Sanayi Müşaviri Alpaslan Kesici tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Tören toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu