TURK-COSE 2023’ün Beşincisi Üniversitemiz İş Birliğinde Kırgızistan’da Gerçekleştirildi


KııKırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ev sahipliğinde Üniversitemiz ve Azerbaycan Teknik Üniversitesinin iş birliğinde TURK-COSE 2023: V. Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi gerçekleştirildi. 

 Toplam 11 paralel oturumla Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Kasım Tınıstanov Konferans Salonunda üç gün süren kongre, yüz yüze ve çevrim içi olmak üzere hibrit olarak gerçekleşti.

 Rektörümüz Uslu, Kongrenin Açılış Töreni’nde Konuştu

Kongrenin açılış töreninde konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, sözlerine “Türkiye’den ata topraklarımız Kırgızistan’a selam olsun. Bu yıl beşincisini düzenlediğimiz Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi TURK-COSE 2023’e hoş geldiniz.” diyerek başladı. 30 yılı aşkın tarihiyle Anadolu’nun parlayan yıldızı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin özellikle uluslararasılaşma vizyonu bağlamında farklı ülkelerden üniversitelerle iş birliği içerisinde olduğunu belirten Rektör Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bağlamda Türk Dünyası’nın kıymetli üniversiteleri ve yükseköğretim kurumlarıyla iş birliğimiz, bunun başında geliyor. Mesela bu yıl Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun onuncusunu Kazak Ulusal Kızlar Pedagojisi Üniversitesi ve Bakü Avrasya Üniversitesiyle beraber Kazakistan’ın başkenti Almatı’da gerçekleştirdik. Türkiye ile Türk Dünyası’nın sosyal bilimler alanında en prestijli bilimsel etkinliklerinden olan bu kongremiz, önümüzdeki yıllarda Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden katılacak yeni paydaşlarıyla çok daha iyi bir noktaya ulaşacak, bilim iletişimiyle Türk Dünyası birlikteliğine daha güçlü katkılar verilecektir.”

 

Rektör Uslu konuşmasını “Tüm bu duygu ve düşüncelerle, başta Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ve Rektör Vekili Dr. Baktıgül Kalambekova, Azerbaycan Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vilay?t M?mm?doğlu V?liyevve, Kongre Eş Başkanları Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Barut, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinden Prof. Dr. Ercan Çelik ve Azerbaycan Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Amdulla Mehrabov Hocalarım olmak üzere bildirilerini sunacak bilim insanlarına, araştırmacılara ve sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eder, başarılar dilerim.” diyerek tamamladı.

 

Mühendislik Fakültesi Dekanımızdan Türk ve Gönül Coğrafyamızın Kenetlenmesi Temennisi

Üniversitemiz Kazak Kültürü ve Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezinin bir faaliyeti olan TURK-COSE 2023 Kongresinin Eş Başkanlarından Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekanı ve anılan Merkezin Müdürü Prof. Dr. Murat Barut da törende bir konuşma yaptı. Barut konuşmasında kongrenin Issık Göl’ün kutlu hatıraları etrafında Türk ve gönül coğrafyasının kenetlenmesine vesile olmasını dileyerek sözlerine başladı. Barut ayrıca Tanrı Dağları'nın eteklerinde fen bilimleri ve mühendisliğe ait son gelişmeler ile birlikte tüm dünyaya barış, kardeşlik ve dostluğa dair bütün güzelliklerin yayılmasını temenni ederek TURK-COSE Kongresi’nin başarılı ve verimli bir kongre olmasını diledi.

 

20 Ülkeden 210 Bilimsel Tebliğ Sunuldu.

Bilim ve iş birliğinin önemli bir göstergesi olan V. Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi yoğun bir katılımla üç gün sürdü. 11 paralel oturumun gerçekleştiği kongrede Türkiye’den 103 ve 19 farklı ülkeden (Almanya, Azerbaycan, Avustralya, Belçika, Cezayir, Hindistan, Hollanda, Irak, İran, İtalya, Kazakistan, Kırgızistan, Mısır, Pakistan, Polonya, Portekiz, Sudan, Ukrayna ve Özbekistan) 107 olmak üzere toplam 210 bildiri sunuldu.