Medeniyetlerin Hafızası: Hatırlatma ve Unutmanın Siyaseti

Üniversitemizde düzenlenen Medeniyet Okulu etkinlikleri kapsamında, “Medeniyetlerin Hafızası: Hatırlatma ve Unutmanın Siyaseti” konulu konferans gerçekleştirildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Faruk Karaaslan’ın konferans konuşmacısı olarak katıldığı etkinlik; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, fakülte dekanları ve öğrencilerin katılımı altında, Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlendi.

Hafıza meselesinin bireysel ve psikolojik bir mesele olduğuna dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Faruk Karaaslan, “Biz genelde hafızanın toplumsala bakan kısmını araştırıyoruz. Dolayısıyla işin bir tarafına da sosyoloji giriyor. Hafızamız aynı zamanda bizim pratiklerimize yansımaktadır” ifadelerini kullandı.

Hafızanın felsefede özellikle bilgi felsefesinde çok temel bir tema olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Karaaslan, hafıza düşüncesini Antik Yunan, Orta Çağ ve Rönesans dönemlerine göre değerlendirerek bu konudaki bilgilerini katılımcılarla paylaştı.

Batı’nın bizim kültürel kodlarımızı, hafızamızı ve hafıza kıvrımlarımızı çok iyi bildiğini sözlerine ekleyen Dr. Öğretim Üyesi Karaaslan, “İslamdaki Allah tasavvuru insana, ‘Ben sana bir hikmet veriyorum. Sen bu hikmetin muhafazasını sağla. Onu sakla. Onu koru ve bedeninde, edebinde, zihninde muhafaza et. Onu unutma’ der” şeklinde konuştu.

Programda konuşma yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan ise, Türk kültürüne ait önemli tarihçiler olduğunu söyleyerek, “Hatta Niğde’de yaşamış ‘Niğdeli Kadı Ahmed’ adında çok ünlü bir tarihçimiz var. Burada yaşamış ve ne Fransız ne de İngiliz Okulundan etkinlenmiş. 1300’lü yıllarda Niğde’yi yazmış. Bizim tarihi bir derinliğimiz var ve bu açıdan bunlara da bakmak gerekiyor” dedi.

Beğeni toplayan etkinlik sonunda; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan tarafından, Dr. Öğretim Üyesi Faruk Karaaslan’a üniversitemiz anı tabağı takdimi gerçekleştirildi.