“Nevruzun Kültürel Kökenleri” Konulu Konferans Düzenlendi

Ömer Halisdemir Üniversitesinde “Nevruzun Kültürel Kökenleri” konulu konferans düzenlendi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te düzenlenen ve Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Çolak’ın konuşmacı olarak katıldığı programa, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Murat Alp, fakülte dekanları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Konuşmasında nevruzun Anadolu ve Türk dünyasında kullanılan karşılıkları ile nevruz törenleri hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Faruk Çolak “Nevruz, Türk dünyası ile komşu milletlerin ortak kültürel değeri olması yönüyle önemli bir yere sahiptir. Özellikle Türk dünyası ve Anadolu’da ortak inanmalar ve heyecanlarla yüzyıllardır Türk kültürüne has özelliklerle zenginleşerek kutlanmaktadır” dedi.

Nevruzun mitolojik, dini, ideolojik ve tarihsel kökenlerine değinerek, Türk edebiyatındaki nevruz örneklerini seyircilerle paylaşan Prof. Çolak “Nevruzun kökeni tarihin en eski ve en medeni milleti olan Sümerlere kadar gitmektedir. Nevruz’un mitolojik evrilme süreci, Firdevsi’nin Şehnâmesi ile farklı bir boyut kazanır. Bazı toplumlarda mitolojik kaynağa, bazı toplumlarda ise dini kaynağa oturtulmaya çalışılan nevruz, çeşitli toplumlarda kendi kültürünün derinliklerindeki bir olayı kaynak göstererek kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirerek bayram niteliğinde kutlanılan gündür” şeklinde konuştu.

Şeyhoğlu, Kadı Burhaneddin, Kaygusuz Abdal ve Pir Sultan Abdal gibi Türk edebiyatı şairlerinin ‘Nevruz’ için yazdıkları şiirlerin de okunduğu etkinlik, Prof. Dr. Murat Alp tarafından, Prof. Dr. Faruk Çolak’a teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.