Öğrencilerimiz Türk Dünyası Kültür Sanat Festivaline Katıldı

Türk Konseyi Türk Üniversiteler Birliği’ne üye olmak için Kazakistan’ın Türkistan ilinde düzenlenen Türk Konseyi Türk Üniversiteler Birliği 4. Genel Kurulu’na katılan Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar’ın, Twitter’da yaptığı yarışmada başarı göstererek Rektörümüz ile birlikte Kazakistan’a giden Şerife Üstüntürk ve Zeynel Abidin Kızıl, Kazakistan deneyimlerini ve gözlemlerini paylaştılar.

Yurtdışına ilk defa çıktığını ve Hoca Ahmed Yesevi’nin memleketi Türkistan’a gitmenin çok mutluluk verici olduğunu ifade eden Şerife Üstüntürk, “ İlk yurt dışı ziyaretimin Türk Dünyası Kültür Sanat Festivali kapsamında olması oldukça değerliydi” dedi.

Türk Dünyasına mensup farklı ülkelerden birçok öğrenci arkadaş ve değerli hocalar ile tanışma fırsatımız oldu diyen Şerife Üstüntürk, bu gezi öğrenciliğinin en unutulmaz olayı olduğunu da sözlerine ekledi. Şerife Üstüntürk konuşmasının devamında, “Bir Türkçe öğretmeni adayı olarak Türk Dünyasının beşiği olarak ifade edilen Türkistan’a yaptığım bu geziyi inşallah ileride öğrencilerime de anlatacak ve onlara buraları ziyaret etmeleri ve daha yakından tanımaları konusunda teşvik edeceğim” ifadelerine yer verdi.

Türk Dünyası Kültür Sanat Festivalinde en heyecanlandığı anın, Türkiye’den Kazakistan’a okumaya giden Türk öğrencilerle karşılaşma sırasında yaşanan duygulu anlar olduğunu ifade eden Şerife Üstüntürk açıklamasını, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar’a kendilerine bu imkanı sağladığı için içten teşekkürlerini ileterek bitirdi.

Kazakistan ziyaretinde, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar’a refakat eden Zeynel Abidin Kızıl, “Rektörümüzün Twitter sorularına doğru yanıtlar vererek ata yurdumuza yani Türkistan’a gitme fırsatı buldum ve hocamızın sayesinde Ahmed Yesevi Hocayı da daha yakından tanıma ve eserlerini okuma lütfuna nail oldum” ifadelerini kullandı.

Türk Dünyası Kültür Sanat Festivaline de katılan Zeynel Abidin Kızıl, festival sayesinde birçok Türk ülkesine ve topluluklarına ait folklorik gösterileri izleme ve bu ülkelerden gelen öğrenciler ile tanışma fırsatı bulduğunu aktardı.

Ahmed Yesevi Üniversitesini gezdiğini ve çok beğendiğini söyleyen Zeynel Abidin Kızıl, “Bizimle oldukça yakından ilgilenildi ve Kazakistan’daki arkadaşlarımız bize gerçekten değer verdiklerini gösterdiler. Çok güzel vakit geçirdik ve biz de onları ülkemize davet ettik” dedi.

“Türkistan’daki son günümüzde Pir-i Türkistan Ahmed Yesevi Hazretlerinin ve Ahmed Yesevi Hazretlerinin hocası olan Arslan Baba’nın türbelerini ziyaret etme fırsatı buldum” ifadesini kullanan Zeynel Abidin Kızıl, Kazakistan’da en çok şaşırdığı olayı, “Kazakistan’da her araca taksiymiş gibi binilebiliyor ve sizi götürenler sıradan insanlar, siz onlara gittiğiniz yol kadar bir ücret ödüyorsunuz” diye anlattı.

Zeynel Abidin Kızıl açıklamalarını, “Kazakistan'da aslında ne kadar büyük bir aile olduğumuzu gördüm, Kazak kardeşlerimizin misafirperverliği beni oldukça etkiledi” diyerek sonlandırdı.