“Türkiye 1. Tavukçuluk Araştırmaları Çalıştayı” Sona Erdi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arasında hazırlanan işbirliğiyle düzenlenen “Türkiye 1. Tavukçuluk Araştırmaları Çalıştayı” sona erdi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Çalıştaya, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Şener, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Patates Araştırma Enstitü müdürü Uğur Pırlak, Niğde Damızlık Koyun Ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Yılmaz, Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tahir Erdem, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Serdar Kamanlı, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, Türkiye Zootekni Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mesut Türkoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, Niğde İl Müdürleri, sektör temsilcileri ve bilim adamları katıldı.

Çalıştayda konuşan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, yapılan çalıştayın özellikle önümüzdeki yıllarda dünya ile rekabet eden Türkiye’nin tavukçuluk konusunda gücünü artıracağını ve araştırma imkânlarını geliştireceğini dile getirerek “Türkiye 1.Tavukçuluk Araştırmaları çalıştayı, özellikle Türkiye’de çalışan bilim insanlarını, bakanlığımıza bağlı araştırmaları ve sektör temsilcilerini bir araya getirerek Türkiye tavukçuluğundaki sorunların tespiti ve bu sorunlara yönelik araştırmalara öncelik verilmesi amacı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi arasında düzenlenmiştir. Yapılan bu programları Türkiye’nin öncelikli araştırma alanlarında yoğunlaşması açısından önemli buluyorum” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Serdar Kamanlı ise, piliç konusunda yapılan çalışmaların dışa bağımlılığı ortadan kaldırdığını belirterek “Ülkemiz tavukçuluk sektörü açısından ihracatçı konumda olup, yumurta ve piliç eti üretimi bakımından da 10. sıralarda yer almaktadır. Bu kadar gelişmiş bir sektörde dışa bağlı olmanın riskli bir durum olduğu, dünyada yaşanan son gelişmeler ile bir kere daha ortaya konmuştur. Katar olaylarında da olduğu gibi milli gelirleri çok yüksek olmasına rağmen üç gün içerisinde marketler boşalmış ve bir gıda krizi baş göstermiştir. Burada çalışmak ve üretmek için olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Yumurta ve tavukçuluk alanında yapılan çalışmalarda bugün ülkemizin palet stok ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’una ulaşmış bulunmaktadır” diye konuştu.

Programda konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Şener ise 15 Temmuz 2016’da yaşanan hain kalkışmanın ardından akademik camianın canlanmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, yapılan bu çalışmanın kamu, sanayi ve üniversite işbirliğine çok güzel bir altyapı oluşturacağını belirtti.

Prof. Dr. Orhan Düzgüneş anısına ve Prof. Dr. Rüveyde Akbay onuruna düzenlenen programda; Dr. Serdar Kamanlı ve Doç. Dr. Cengizhan Mızrak “Yumurtacı Tavuk Yetiştiriciliği ve Islahı”,  Prof. Dr. Musa Sarıca ve Yrd. Doç. Dr. Beyhan Yeter Etlik Piliç Yetiştiriciliği ve Islahı”, Doç. Dr. Kemal Karabağ ve Yrd. Doç. Dr. Taki Karslı Kanatlı Hayvan Islahında Moleküler Araçların Kullanımı”  Doç. Dr. İsmail Türker ve Prof. Dr. Sezai Alkan “Yumurta Kalitesi”, Doç.Dr. Doğan Narinç ve Doç.Dr. Umut Sami Yamak “Et Kalitesi”,  Prof. Dr. İskender Yıldırım, Prof. Dr. M. Fatih Çelen ve Doç. Dr. Ali Aygün Üreme ve Kuluçka”,  Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, “Besleme ve Yemleme”, Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Boz, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Duman, Doç. Dr. Arda Yıldırım ve Doç. Dr. Hasan Eleroğlu “Alternatif Yetiştirme Sistemleri”, Prof. Dr. Osman Erganiş “Kanatlı Yetiştiriciliğinde Sağlık Koruma ve Biyogüvenliğin Önemi” konularında konuşmacı olarak yer aldı.