5. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi (IHTEC-2021) Gerçekleştirildi

Üniversitemizin ev sahipliği ve Hidrojen Teknolojileri Derneğinin koordinatörlüğünde, “5. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi (IHTEC-2021)” sanal ortamda çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
5. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresinin ilk açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Doç. Dr. Bora Timurkutluk kongre konuşmasına, “Ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğumuz, 5.Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi, dünyanın her yerinden araştırmacılar, bilim insanları, mühendisler ve profesyoneller için Hidrojen Enerjisi alanlarındaki en son araştırma sonuçlarını ve yeni fikirlerini sunmaları için eşsiz bir platform sağlamaktadır” diyerek sözlerine başladı.
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bora Timurkutluk, hidrojen çağına çoktan girildiğine ve şu anda fosil yakıtlardan hidrojen enerjisi teknolojileriyle karbonsuz, yüksek verimli ve temiz enerji üretimine geçiş sürecinden geçildiğine inandığını belirttiği konuşmasını, “Bunun aslında enerji çeşitliliği için bir seçenek değil ancak fosil yakıt kullanımının geri dönüşü olmayan zararları nedeniyle geleceğimiz enerji politikasının bir parçası olması gerektiğini düşünüyorum. Bu doğrultuda Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak Hidrojen Enerjisi üzerine dünyada hidrojenin babası olarak bilinen Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu’nun adını taşıyan Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurduk” ifadeleriyle sürdürdü.
Doç. Dr. Bora Timurkutluk açıklamalarını, “5. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresine yaptığınız değerli katkılarınız için çok teşekkür eder, hepimiz için çok başarılı bir kongre dilerim” diyerek noktaladı.
Açılış konuşmaları, Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer’in sözleriyle devam etti. Söz konusu özel kongrenin özellikle hidrojen ekonomisi adına oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dinçer konuşmasını “5. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi, hidrojenle ilgili alanlara özgü teknolojilerin geliştirilmesini amaçlamaktadır” ifadesi ile sürdürdü. Sözlerine kar amacı gütmeyen bir dernek olan Hidrojen Derneği’nin karbon çağından hidrojen çağına geçişteki hidrojen teknolojilerinin gelişmesine katkı sağlamayı amaçladığını ve bu doğrultuda derneğin Türkiye’de hidrojen ekonomisinin geliştirilmesi adına resmi kurum ve kuruluşlara, özel sektöre, akademisyenlere ve diğer kuruluşlara teknik tavsiyeler verilmesi, ortak faaliyetlerin yürütülmesi ve bir dizi ortak aktiviteler üzerine çalışmalar yaptığını belirterek devam eden Prof. Dinçer, “Prof. Muhsin Kar öncülüğündeki kongrenin gerçekleşmesinde katkı sağlayan organizasyon komitesine, kongreye davetimizi kabul ederek katılan katılımcılara, bildiri sahiplerine, davetli konuşmacılara ve oturum başkanlarına tek tek teşekkür ederim. Kongrenin eşsiz bir kongre olarak başarıyla sonuçlanmasını temenni ediyorum” diyerek konuşmasını noktaladı.
5. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi’nde son açılış konuşması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar açılış konuşmasına, enerjinin verimli kullanılmasının önemini ve alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesinin çağımızın için bir gereklilik olduğunu vurgulayarak başladı.
Sanayileşmiş toplumlarda enerji tüketiminin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, güvenli enerji kaynakları arayışının gelişmiş ve sanayileşmiş toplumlarda büyük bir rekabet ortamı oluşturduğundan da söz ederek enerji bağımsızlığının küreselleşen dünyada her ülke için sorunsuz bir kalkınma süreci anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.
“Toplumların refahında bilim ve teknolojideki gelişmelerin önemini hepimiz biliyoruz. Bilime ve teknolojiye yatırım yapmak her ülkenin geleceği için çok önemlidir. Bu amaçla enerji konusu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nin mevcut Stratejik Planında stratejik önceliklerinden birini oluşturmuştur” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Üniversitemizin bu kapsamda, Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarından biri olan Vestel Savunma Sanayi ile 2004 yılından bu yana Hidrojen ve Yakıt Pili Teknolojileri konusunda yoğun bir Ar-Ge çalışması yürüttüğünü belirtti. Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar bu çalışmaların, 2018 yılında Türkiye Yükseköğretim Kurulu Üstün Başarı Ödülleri'nde Üniversite-Sanayi İşbirliği kategorisinde Üstün Başarı Ödülü'ne layık görüldüğünü de sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yeni ve yenilenebilir enerji alanlarında ve özellikle Hidrojen Enerjisi alanlarında yenilikçi Ar-Ge çalışmaları yürüterek bilim ve teknolojiye katkı sağlamak ülke ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunarak, bu alanlarda bilgi birikimine sahip bilim adamlarını çekerek ortak projeler yürütmek vasıtasıyla bilim ve teknolojiye ve aslında insanlığa hizmet etme misyonuna sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, merkezin, akademik kadronun bilgi birikimi ve tecrübesinin yanı sıra, hidrojen ve yakıt pili teknolojileri alanındaki teknolojik altyapısı ile üretim ve karakterizasyondan, test ve analize kadar birçok alanda Türkiye'nin önde gelen merkezlerinden biri olduğunu da ifade etti.
Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamalarını başarılı bir kongre temennisinde bulunarak ve kongrede emeği geçenlere teşekkür ederek noktaladı.
Yoğun ilgi ile takip edilen ve toplam 21 oturumda 130'un üzerinde seçilmiş bildirinin sunulduğu ve 7 davetli konuşmacının yer aldığı 5. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresinde, “Hidrojen Depolama ve Hidrojen Arıtma/Ayırma”, “Hidrojen Üretimi”, “Hidrojen Enerji Teknolojileri”, “PEM Yakıt Pilleri”, “Hidrojen Enerji Teknolojileri için Malzemeler”, “Hidrojen Ekonomisi”, “Hidrojen Enerjisi Uygulamaları” ve “Katı Oksit Yakıt Pilleri” temalarında sunumlar gerçekleştirildi. Kongrenin kapanış programında Hidrojen Teknolojileri Derneği tarafından “Nejat Veziroğlu Özel Ödülü”, “Teknoloji Ödülü”, “Genç Araştırmacı Ödülü” ve “Öğrenci Araştırmacı Ödülü” ödülleri verildi. Hidrojen Enerjisi üzerine üniversitemiz ile uzun yıllardır iş birliği içerisinde olan Vestel Savunma Sanayi, bu kapsamda bilime yaptıkları katkı ve geliştirdikleri teknolojilerden dolayı “Teknoloji Ödülü” ile ödüllendirildi. Kapanış töreninin ardından “Türkiye için Hidrojen Stratejileri Yol Haritası” konusunda bilim insanları ve sanayiciler ile gerçekleştirilen bir panelle kongre sona erdi.