“Grafen Destekli Yarı Esnek İnce Film Güneş Hücrelerinin Üretilmesi” Projesine TÜBİTAK Desteği

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Araştırmacılarından Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Olğar’ın “Grafen Destekli Yarı Esnek CZTS İnce Film Güneş Hücrelerinin Üretilmesi” başlıklı projesi, TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Olğar’ın yürütücüsü olduğu “Grafen Destekli Yarı Esnek CZTS İnce Film Güneş Hücrelerinin Üretilmesi” projesinde, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Recep Zan ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Seyhan Sürmegözlüer de araştırmacı olarak yer alıyor.

Proje kapsamında, ince film güneş hücre teknolojisinde yoğun olarak çalışılan Cu2ZnSnS4 (CZTS) ince film soğurma katmanının optimize edilmesi ve yenilikçi bir malzeme olan Grafen ile entegrasyonu sonucunda yarı esnek ve yüksek verimliliğe sahip ince film güneş hücrelerinin üretilmesi hedefleniyor.

Üç yıl süreli “Grafen Destekli Yarı Esnek CZTS İnce Film Güneş Hücrelerinin Üretilmesi” adlı proje ile katkılı ve katkısız Grafen entegrasyonu ile üretilmesi planlanan yarı esnek CZTS ince film güneş hücrelerinin hem performansını sınırlayan mekanizmaların etkilerinin ortadan kaldırılması hem de kullanım alanının yaygınlaştırılarak ülke ekonomisine katkı sağlaması da amaçlanıyor.