Han Duvarları Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Günleri Projesi “İmkânsızın İhlali Modern Zamanlarda Şiir” Adlı Kitabın Tanıtımı ve İncelemesi ile Devam Etti

Üniversitemiz öğrencilerine kitap okuma alışkanlığı ve sevgisi kazandırma, duygu ve düşüncelerini ifade edebilmeleri için bilgi ve becerilerini artırmaya yönelik yazarlık atölyesi düzenleme ve proje kapsamında temin edilen kitapların gönüllü olarak bağışlanması neticesinde sosyal yardımlaşma bilincinin oluşturulması hedefiyle planlanan “Han Duvarları Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Günleri” adlı proje “İmkânsızın İhlali Modern Zamanlarda Şiir” adlı kitabın incelemesi ile devam etti.

Üniversitemiz, Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Niğde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Ulukışla Belediyesi’nin ortaklığı ile gerçekleştirilen etkinliğe, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Şair Furkan Çalışkan, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Şair Furkan Çalışkan çevrim içi gerçekleşen etkinlikteki konuşmasına, “Kitaplar kitapları çağırır. İmkânsızın İhlali Modern Zamanlarda Şiir adlı kitabımızda böyle oluştu” ifadelerini kullanarak başladı.

“Şiir üretilen, okunan ve entelektüel hayatımızda her zaman dinamik bir yeri olan sanatlarımızdan biridir” diyen Şair Furkan Çalışkan, ancak bir şiir üzerine konuşmanın, bir şiirden hareketle başka bir yerlere gitmenin ve metinler arası geçişlerde şiirin dinamik yapısının kullanımının, uzun yıllardır ihmal edildiğini de sözlerine ekledi.

Şiir üzerinden Türkiye’yi anlamayı doğru bulduğunu ifade eden Şair Furkan Çalışkan “Bir düşünme biçimi olarak bakıldığında şiir bizim medeniyetimizde çok önemli bir yer kaplıyor. Şiir bizim geleneğimizde en önemli düşünme biçimlerinden biridir” sözleri ile konuşmasını sürdürdü.

Şiir üzerinden tarihe, zamana ve topluma bakmanın, modernizmi anlamaya çalışmanın, bir tür milli davranış şekli olduğunu belirten Şair Furkan Çalışkan, kitaptaki amacının poetik düşünme çabası olduğunu aktararak “Yaşadığımız toplumun ve zamanın ruhunu anlamak istedim. Bunu anlayabileceğim en doğru zeminin Türk Şiir’i olduğunu düşünüyorum. Bu kitap aslında benim bir laboratuvarım” diyerek açıklamalarını devam ettirdi.

Kitaptaki şairleri belirli ölçütler uygulayarak tercih ettiğini ifade eden Şair Furkan Çalışkan açıklamalarını “Şiir ülkelerin mahremidir. Bir ülkeyi tanımak için o ülkenin şiirini bilmek gereklidir” diyerek noktaladı.

Yoğun ilgi ile takip edilen çevrim içi program gerçekleştirilen soru cevap etkinliğinin ardından sona erdi.