II. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Öğrenci Kongresi Çevrim İçi Olarak Gerçekleştirildi

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Üniversitemiz, Üsküdar Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile Meslek Hastalıkları-İş Kazaları Araştırma ve Önleme Vakfı (MESKA) ortaklığında “II. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Öğrenci Kongresi” çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi İş sağlığı ve Güvenliği Bölümü ve Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı (ÜSGÜMER) Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen organizasyona, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Dursun, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı ÜSGÜMER Müdürü ve MESKA Vakfı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan: Alanda Çalışan Akademisyenlerin Bir Araya Gelmesi Değerli

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, konuşmasına kongrenin verimli geçmesini dileyerek başladı ve bu tarz kongrelerin aynı alanda çalışma yürüten akademisyenlerin bir araya gelmesine katkı sağladığını ifade etti. “Gelecek yıl Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin konuğu olacağız. Bu değerli Üniversitemiz de eminiz ki yapacağı ev sahipliği ile alana önemli katkılar sağlayacaktır” diyen Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan açıklamalarının devamında yapacakları sunumlar ile iş sağlığı ve güvenliği alanına katkı sağlayacak öğrenci, akademisyen ve konuklara teşekkür etti.

Prof. Dr. Şefik Dursun: Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği Bilinci Artıyor

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun ise açılış konuşmasına, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği lisans eğitiminin yeteri sayıda olmadığına işaret ederek başladı. Prof. Dr. Şefik Dursun son zamanlarda ülkemizde iş sağlığı güvenliği alanına daha bilinçli bir şekilde yaklaşıldığını da sözlerine ekledi. Prof. Dr. Şefik Dursun açıklamalarını, iş sağlığı güvenliği programı derslerinin fiziki ortamda yüz yüze yapılmasının çok önemli olduğuna vurgu yaparak sonlandırdı.

Prof. Dr. Muhsin Kar: İş Sağlığı ve Güvenliğinin İçselleştirilmesi Gerekli

Kongrede açılış konuşması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar ise açıklamalarına “Kapsamı insanı korumak olan İş Sağlığı ve Güvenliği alanı dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemi her geçen gün artan bir bilim alanıdır. Bu bilim alanının özünde çalışanı korumak bulunur. İhmal edildiği durumlar işletmelerde ve ülke ekonomisinde kaynakların etkin, verimli ve sağlıklı kullanımını engellemekte ve çok büyük kayıplara yol açmaktadır” dedi.

“2012 yılında atılan adım ile ülkemizde de İş Sağlığı ve Güvenliği alanında boşluklar doldurulmuş ve hukuk temelli korumacı sistem devreye girmiştir” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, uygulamada başarılı sonuçlar elde edilebilmesi için devlet tarafından atılan bu adımların işveren ve iş sağlığı profesyonelleri tarafından da içselleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar: Öğrenci Kongresi Fikri ve Uygulaması Bilim Dünyasının Geleceği Açısından Oldukça Önemli

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak gerekli kurumsal çalışmaları yaptıklarını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar,  gelecekte de iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerini en iyi şekilde desteklemeye, bilimsel çalışmaları sürdürmeye devam edeceklerini önemle ifade etti. Bu kongre faaliyetinin de bunun bir göstergesi olduğunu aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, “Genç arkadaşlarımıza desteklerimiz ilerleyen yıllarda da çalışma sahalarında devam edecektir. Öğrenci kongresi fikri ve uygulamasını bilim dünyasının geleceği açısından da oldukça önemli bulduğumu belirtmek isterim. Biz de üniversite olarak Uluslararası Kapadokya Sosyal Bilimler Öğrenci Kongresi’ni başlattık ve bölgemizdeki üniversitelerle başarılı bir şekilde dönüşümlü olarak sürdürüyoruz” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, bu tür ortamlara katılmanın, ilk olarak, alana ilgi duyan öğrencilere analiz ve bilimsel bakış açısı kazandırdığını, ikinci olarak, geleceğin potansiyel akademisyen adayları olarak ilk heyecanlarını akranlarının bulunduğu platformda yaşamalarına imkan sağladığını, üçüncü olaraksa, hızla gelişen ve değişen çalışma koşullarının içinde bulunan, değişimi yaşayan ve geleceğin belirsizliklerine muhatap olan kişilerin konuyla ilgili olarak alandan elde ettikleri bilgilerin bilimsel bir bakış açısı ile sunulmasına bilim alanının hızla gelişmesi ve network oluşturulması açısından büyük önem arz ettiğini de aktardı.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, kongrelerdeki bağlantıların korunması noktasında hassas olduklarını ifade ederek, III. İş Sağlığı ve Güvenliği Öğrenci Kongresine ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyacaklarını söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamlarının sonunda kongrede emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: İş Sağlığı Güvenliğinde Liderlik Değerli Bir Olgu

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan açılış konuşmasına, iş sağlığı ve güvenliği konusunun hayatın her alanında önemli bir yeri olduğunu söyleyerek başladı. Açıklamalarının devamında, tedavi güvenliğinin en önemli konu olduğunun da altına çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çalışanların iş güvenliği sağlanan yerlerde kendilerini daha güvende hissettiklerini sözlerine ekledi.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan kongre açıklamalarının sonunda, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin yüz yüze olması gerektiğini aktararak iş sağlığı güvenliğinde liderliğin de önemli olduğunu ve liderlerin sorumluluk hissederek hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, II. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Öğrenci Kongresi’nin herkes için verimli geçmesini dileyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Uzm. Dr. Orhan Koç: Engellenebilecek Kaza Oranı Ciddi Manada Fazla

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç, programda, “Tedbir alındığında engellenebilecek kazaların oranları ciddi manada fazla” diyerek açıklamalarına başladı. Uzm. Dr. Orhan Koç ülkemizde ve dünyada yaşlı nüfusun arttığına vurgu yaparak, engelli bireylerin iş yaşamında daha fazla aktif rol alması bağlamında önemli çalışmalar yürüttüklerini de ifade etti.

Genel Müdür Cafer Uzunkaya: Toplumumuzdaki Güvenlik Kültürü Değişimi Bizi Hedeflenen Noktalara Taşıyacak

Kongredeki açılış konuşmalarından sonuncusunu yapan T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, iş sağlığı ve güvenliğinin geliştirilmesi konusunda kanuni düzenlemelerin tek başına yeterli olmayacağını ifade ederek toplumumuzun tümünde oluşturulacak güvenlik kültürü değişimi ile iş sağlığı ve güvenliği alanında hedeflenen noktalara ulaşılabileceğinin altını çizdi.

Çalışanların iş kazası ve meslek hastalığı riskinden uzak, ruhen ve bedenen iyi durumda oldukları çalışma ortamlarının oluşturulması için işçi-işveren sendikaları, kamu kurum ve kurumları ve ilgili tüm taraflarla seferberlik halinde çalıştıklarını belirten Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, iş sağlığı ve güvenliği alanına yapılan yatırımlarla alınacak tedbirlerin çalışanı koruduğu kadar işvereni, işyerini, ülkemiz istihdamını ve ekonomik büyümemizi de koruduğunu aktararak başarılı bir kongre temennisinde bulunarak açıklamalarını sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından, II. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Öğrenci Kongresi’nde, iş sağlığı ve güvenliği alanında yer aldığı toplam dokuz oturum gerçekleştirildi. İki gün boyunca aralıksız devam eden bu oturumlarda gerçekleştirilen 37 çevrim içi sunumda iş sağlığı ve güvenliği noktalarında önemli bilgi paylaşımları yapıldı.