Kamu Diplomasisi ve Suriye Krizi Konferansı Düzenlendi

Üniversitemizde, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü aracılığıyla, Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1071’de, Kamu Diplomasisi ve Suriye Krizi konulu konferans düzenlendi.

Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde il protokolü, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğin açış konuşmasını İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Taflıoğlu yaparak, emeği geçen ve katılım gösteren herkese teşekkürlerini sundu.

Ardından ‘Uluslararası İlişkilerde Yeni Bir Boyut: Kamu Diplomasisi’ konulu konferansıyla kürsü alan Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Haluk Karadağ, kamu diplomasisi kavramının 2009 yılından itibaren öneminin arttığını belirterek, “Kamu diplomasisi: Bir devletin, uluslararası ortamda dış politikasının icrasında kullandığı resmi diplomatik kanallara ilave olarak birey, grup, şirket vb. unsurlarını devreye sokarak hedef toplumu ve karar vericileri olumlu şekilde etkilemek suretiyle kendi milli çıkarlarını gerçekleştirme gayretidir” dedi.

Devletlerin karar verme mekanizmalarında yer alan aktörlerin tercihlerini şekillendirmenin, kamu diplomasisinin amacı olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Haluk Karadağ, kamu diplomasisinde ikna ve karar süreçleri, tarihçesi, yumuşak güçten farkı, kullandığı araçlar ve Türkiye ile dünyada uygulanan örnekleri hakkında bilgiler paylaştı.

Konferansta daha sonra ‘Küresel Boyutta Kriz: Suriye’ konulu sunumuyla konuşma yapan İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav ise, Suriye krizinin nedenleri ile Türkiye ve Ortadoğu üzerindeki etkilerine değinerek, “Suriye kriziyle savaş tiplerinin değiştiğini ve konvansiyonel silahların geride kalarak yeni savaş tiplerinin ortaya çıktığını görüyoruz” diye konuştu.

Özellikle 11 Eylül 2001 saldırısının ardından yeni kavramların ortaya çıktığını ve asker ile sivil alanın birbirine karıştığı sonu belli olmayan savaşların karşımıza çıktığını belirten Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav, “Ortadoğu’da zafer kazanan ve mağlup olanın birbirine karıştığı bir savaş süreci mevcuttur” ifadelerini kullandı.

Programda konuşma yapan Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan ise, “Kamu diplomasisi ve özellikle yumuşak gücü çok ciddi uygulayan devletler dünyanın parlayan yıldızı oluyor. Bizim Osmanlı Devleti o zamanların parlayan yıldızıydı. Tecrübe denilen bir şey var. Tecrübe ise bizim tarihimizde var. Özellikle gençlere tavsiye ediyorum. Tecrübeyi bizim tarihimizi iyi irdeleyerek almamız gerekiyor” diye belirtti.

Konferans, soru cevap kısmının ardından, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan tarafından Dr. Öğr. Üyesi Haluk Karadağ’a ve Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından da Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav’a plaket takdiminin ardından sona erdi.