II. Uluslararası Kapadokya Sosyal Bilimler Öğrenci Kongresi Başladı

Üniversitemiz, Aksaray Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ortaklığı ile her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen II. Uluslararası Kapadokya Sosyal Bilimler Öğrenci Kongresi bu yıl Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünün ev sahipliğinde çevrimiçi olarak başladı.

Kongre açılışına, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya  ile pandemi koşulları dolayısıyla az sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kozan’ın açılış konuşması ile başlayan etkinlikte sırası ile Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin birer konuşma yaptı.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar yaptığı konuşmada, bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Kapadokya Sosyal Bilimler Öğrenci Kongresi’nin yapılmasına ilişkin düşüncenin Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinden çıkmış olması ve paydaş üniversiteler ile yapılan istişareler neticesinde birlikte yapılmaya başlanması dolayısıyla mutlu olduğunu ifade etti.

II. Uluslararası Kapadokya Sosyal Bilimler Öğrenci Kongresi’nin, özellikle lisansüstü öğrencilerine, genç araştırmacılara ve genç akademisyen adaylarına akademisyenliğe geçişte yardımcı olabilecek bir platform olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, kongreye yapılan yüksek başvurunun da beklenilen bir durum olduğunu ve Üniversitemizin ve bölgede yer alan diğer Üniversitelerin sahip olduğu modern kongre merkezleri ile öğrencilerin katılımına uygun, cazip kongre imkanları sunduğunu belirtti.

Bir çok üniversitenin lisansüstü yönetmeliğinde tezlerin savunulmasından önce yayın yapma veya bildiri sunma şartının olması nedeniyle bu tür platformların uzun vadeli araştırma-geliştirme kalitesine olumlu katkı yapacağını düşündüğünü ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamalarını, öğrenci ve akademisyen adaylarının akranlarının yoğunlukta olduğu ortamda ilk heyecanlarını yaşamalarına fırsat veren bu organizasyonda, ev sahipliği yapan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesine ve emeği geçen herkese teşekkür edip kongrenin hayırlara vesile olmasını temenni ederek noktaladı.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ise kongre konuşmasına, çevrimiçi olarak yapılan kongrelerin aslında önemli bir fırsat olduğunu belirterek başladı. Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya açıklamalarını, Eğitim - öğretimin devam ederken, bir taraftan bilginin paylaşılması, uluslararasılaşması ve uluslararası bilgiye ortak olma noktasında da bir gayret içinde olunması gerektiğini ifade ederek sürdürdü.

Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya açıklamalarını, gelecek yıl gerçekleşmesi planlanan kongrenin Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde olacağını da hatırlatıp başarılı bir kongre dileğinde bulunarak sonlandırdı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin kongre konuşmasına, kongrenin Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde yapılması dolayısıyla oldukça memnun olduğunu ifade ederek başladı.

II. Uluslararası Kapadokya Sosyal Bilimler Öğrenci Kongresi’ne gelen bildirilerin içeriklerine bakıldığında pandemiyle birlikte yeni gidişata uygun bildirilerin de yer bulduğunu belirten Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, “Bildiriler arasında bu salgının ekonomiye, sosyal hayata, psikolojiye yansımasıyla ilgili bildiriler de bulunuyor. Sosyal Bilimler aslında bir yönüyle hem geçmişi irdeleyen ve geçmişin analizini yapan, hem bugünü yorumlayan hem de geleceğe dönük çıkarımlarda bulunan bir disiplindir. Bu anlamda bizim oturumlarımızda da hem geçmişi hem bugünü yorumlayan, hem de gelecek perspektifi sunmaya çalışan bildiriler var” dedi ve açıklamalarını, kongrenin hayırlara vesile olmasını dileyerek sonlandırdı.

Kongrenin ilk gününde Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Bezci, çevrimiçi olarak “Küresel Siyasette Yapısal Değişimler ve Sosyal Bilimler”, Türkiye Bilişim Vakfı İcra Kurulu Üyesi Dr. R. Erdem Erkul ise “Dijital Ekonomi ve Kalkınma” adlı sunumlarını gerçekleştirdi.

Sosyal bilimler alanında çalışmalar yapan öğrencileri bir araya getirerek, tecrübe paylaşımına aracılık etmek, çalışma alanları ile ilgili konuları, alanında uzman öğretim üyelerinin moderatörlüğünde farklı üniversitelerden katılım sağlayacak öğrencilerin önünde sunmalarını yapmalarını sağlamak ve dolayısıyla öğrencileri akademik hayata hazırlamayı amaçlayan II. Uluslararası Kapadokya Sosyal Bilimler Öğrenci Kongresinde, Antropoloji, Arkeoloji, Avrasya Çalışmaları, Bankacılık ve Finans, Coğrafya, Çağdaş Türk Lehçeleri, Eğitim Bilimleri, Sınıf Eğitimi, Okul Öncesi Eğitimi, Sosyal Bilgiler Eğitimi, Türkçe Eğitimi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Özel Eğitim, Güzel Sanatlar, İktisat, İslami İlimler, İşletme, Kamu Yönetimi, Maliye, Psikoloji, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Sosyoloji, Spor Bilimleri, Tarih, Turizm, Türk Dili ve Edebiyatı, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Yönetim Bilişim Sistemleri ve Hukuk alanları ile bu alanların alt dallarından oluşan 11’i yurtdışından toplam 242 çevrimiçi sunum gerçekleştirilecek. Ayrıca, II. Uluslararası Kapadokya Sosyal Bilimler Öğrenci Kongresine yurt içinden 41 ayrı üniversiteden bildiri geldi.